Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu a admis sesizarea privind excepţia de neconstituţionalitate în cazul Dodon - Băsescu când președintele Igor Dodon a semnat un decret de retragere a cetățeniei fostului președinte al României. Astfel dosarul urmează a fi examinat în ordine ierarhică începând cu prima instanță.

După ce avocatul fostului președinte al României, Traian Băsescu a cerut Curții Constituționale ca dosarul să fie examinat de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție, motivând că judecătorilor din prima instanță și de la Curtea de Apel li s-ar fi transmis anumite mesaje precum că Igor Dodon este cel care semnează decretul de numire, avansare sau de demitere din funcție.

Înalta Curte însă a costatat că „potrivit jurisprudenței Curții Europene, este crucial ca instanțele judecătorești să inspire încredere justițiabililor, articolul 6§1 din Convenție impunând ca fiecare instanţă să fie independentă și imparțială, astfel încât justiția să fie nu doar înfăptuită, ci și să se vadă ca fiind înfăptuită”.

------------------- Amintim că unul dintre primele decrete semnate de Dodon în postura de președinte a fost retragerea cetățeniei R.Moldova lui Traian Băsescu. Potrivit Președinției, ex-președintele român nu și-ar fi prezentat cazierul juridic atunci când a depus cerere de solicitare a cetățeniei. Or potrivit consilierului prezidențial, Maxim Lebedinschi, la acea vreme ex-președintele român era vizat în câteva dosare penale, iar Președinția consideră că el a încercat să oculteze această informație.

Vedeți mai jos decizia integrală a Curții Constituționale.