Un grup de părinți au protestat astăzi în fața Primăriei Chișinău, cerând ca statul să asigure grădinițele cu hârtie igienică și săpun lichid. Subiectul a fost abordat și în cadrul ședinței săptămânale ale Primăriei Capitalei. Potrivit vicedirectoarei Direcției generale educație, tineret și sport Chișinău, Viorica Negrei, statul nu poate asigura instituțiile de învățământ timpuriu cu hârtie igientică, deoarece „nu există încă o posibilitate juridică, direcțiile educație de sector nu au drept de procurare a acestui produs".

Vicedirectoarea DGETS Chișinău, Viorica Negrei, a declarat că până în prezent contabilitățile celor cinci direcții de sector nu au posibilitatea de a procura hârtie igienică, deoarece aceasta nu este inclusă în lista cu produse care pot fi decontate. Întrebată de presă cum sunt asigurate în acest caz grădinițele cu hârtie igienică, Viorica Negrei a spus că sunt identificate „alte surse, spre exemplu, părinții" sau copii „să-și ia de acasă", scrie realitatea.md.

De asemenea, reprezentanta DGETS a menționat că Ministerul Educației a elaborat un standard minim de dotare a acestor instituții cu produse de igienă. Standardul a fost avizat de mai multe instituții de stat, fiind necesară și avizarea de la Ministerul Finanțelor. Astfel, conducătorii instituțiilor preșcolare și de învățământ vor fi obligați să respecte aceste standarde, care presupun diversificarea listei cu produse igienice obligatorii, din anul 2018.

Totodată, pentru anul viitor, potrivit Vioricăi Negrei, se prevede și majorarea normei alocate per copil în instituțiile sus-menționate și din contul acestei majorări să se poată cumpăra și produse igienice precum hârtia de WC.

La rândul său, șeful Direcției sănătate Chișinău, Mihai Moldovanu, susține că aceste majorări ale normei nu vor schimba situația în contextul în care se înregistrează o creștere a prețurilor.

„Când am verificat instituțiile preșcolare împreună cu comisiile am văzut și starea sanitară a veceurilor, au dreptate părinții când spun că nu este nimic acolo și, în genere, aceste blocuri sanitare nici nu sunt reparate", a declarat Mihai Moldovanu.

Directoarea Centrului de Sănătate Publică Chișinău, Luminița Suveică, a fost scumpă la vorbe: „Sunt normative pentru fiecare instituție școlară, noi, când verificăm, o facem conform normativelor", a spus șefa CSP.

Primarul interimar al capitalei, Nistor Grozavu, a propus să fie introduse anumite norme pentru municipiul Chișinău, care să fie aprobate prin Consiliul Municipal, iar ulterior, când vor fi definitivate standardele Ministerului Educației, acestea să fie corelate.