Construcția platourilor „de lux” în care se colectează de un an de zile deșeurile din capitală face obiectul unui dosar penal. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful direcției urmăre penală din cadrul CNA, Bogdan Zumbreanu. Motivul investigațiilor penale „se sprijină” pe bănuiala rezonabilă că factorii de decizie din cadrul direcției locativ comunale și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Or din primele concluzii despre acest proiect, oricine poate desprinde ideea unor costuri exagerate.

Potrivit lui Bogdan Zumbreanu, acțiunile funcționarilor s-ar fi soldat cu urmări grave  - infracțiune care se încadrează în art 328, aliniat 3, lit. d) și care se pedepsește cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Sursa citată ne-a mai spus că deocamdată nicio persoană nu are vreun statut procesual penal, investigațiile vizând doar acțiunile direcției sus-amintite.

Precizăm că platourile de salubrizare instalate în toamna lui 2016 au fost trâmbiţate în acea perioadă cu mult fast de municipalitate. Proiectul se ridica la tocmai 27 de milioane de lei şi se vroia rezultat al unei colaborări fără precedent între Ministerul Mediului şi Primăria Chişinău. 

În primele zile ale lunii decembrie Primăria municipiului Chișinău anunţa: a început implementarea proiectului „Modernizarea platformelor pentru colectarea deșeurilor menajere”. Proiectul este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului al Republicii Moldova, în baza unui grant oferit de Fondul Ecologic Național.  În cadrul acestui proiect, vor fi modernizate sau construite în total 518 platforme pentru colectarea deșeurilor menajere, inclusiv 10 platforme subterane. De asemenea, vor fi achiziţionate 490 de containere noi, care corespund standardelor europene. Valoarea totală a proiectului este 27 milioane lei. 

Altfel spus, Ministerul Mediului, în subordinea căruia se află Fondul Ecologic Naţional, decide în acea perioadă că cel mai costisitor proiect pe care îl va finanţa în 2016 va fi construcţia platourilor de salubrizare în municipiul Chişinău. În acest sens, au fost alocate peste 26 de milioane de lei, iar municipalitate urma să co-finanţeze proiectul cu încă două milioane.

Şeful Direcţiei Locativ-Comunale, Petru Gontea, ne ruga atunci să discutăm detaliile care ne interesează în legătură cu acest subiect cu adjunctul său, Vasile Efros. Cel din urmă ne-a spus că nu ţine minte toate companiile care au participat la licitaţia din septembrie 2016. În schimb, ne-a citit de pe un document pe care îl avea în faţă că licitaţia pentru construcţia platourilor – în valoare totală 26 350 000 lei – a fost câştigată de firma Rodicons SRL.

Rugat să ne spună mai exact în ce scop va fi cheltuită această sumă, ne-a explicat:

108 platouri pentru 2 tomberoane – 29 de mii de lei / per platou

162 platouri pentru 3 tomberoane – 34 de mii de lei / per platou

120 platouri pentru 4 tomberoane – 46 de mii de lei / per platou

98 platouri pentru 6 tomberoane – 76 de mii de lei / per platou

20 platouri pentru 8 tomberoane – 85 de mii de lei / per platou

10 platouri subterane – 29 de mii de lei / per platou

--- Am insistat să aflăm detalii despre modul cum s-a desfăşurat licitaţia, însă Vasile Efros ne-a spus că toate datele le găsim pe site-ul achiziţiilor publice. Acolo, însă, am găsit doar licitaţiile mai vechi (7 la număr) pe care Rodicons SRL le-a câştigat cu instituţii de stat, în mare parte cu aceeaşi Direcţie Locativ-Comunală. Despre tenderul din septembrie 2016 – nici pomină.

Despre Rodicons SRL aflăm că este fondată în 2012 şi că este administrată de Rodica Roşcovan – un nume despre care motoarele de căutare nu ne spun mai mult nimic. Firma a câşigat 7 licitaţii cu instituţiile de stat, însă costurile au fost de ordinul sutelor de mii, adică infime, dacă le-am pune alături de tenderul de peste 26 de milioane de lei, câştigat în septembrie 2016. În context, era firească întrebarea: pentru care merite această companie cu cinci angajaţi, potrivit datelor de la FISC, pretinde că poate administra un proiect de o asemenea anvergură?!