Echipa de resort formată din ofițerii Direcției urmărire penală și Direcției investigații speciale, inclusiv echipelor mobile ale Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, cu suportul Brigăzii de Poliție cu destinație specială ,,Fulger” a IGP, sub coordonarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale(PCCOCS), au efectuat 24 de percheziții în mai multe raioane ale R. Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliției de Frontieră, procedura a fost semnalată urmare a cauzei penale pornite în baza art. 248 alin. (5) Cod penal al RM- trecerea ilegală peste frontiera vamală a Republicii Moldova a produselor de tutungerie în proporții deosebit de mari. 

Astfel, în cadrul efectuării măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală, a fost deconspirat un grup de persoane ce organizau scheme frauduloase de transportare, prin contrabandă, a produselor de tutungerie. Marfa ilicită urma să ajungă peste Prut, pe segmentul de frontieră moldo-român, prin eludarea de la controlul vamal, fiind documentate trei astfel de episoade de comitere a infracțiunii. Drept urmare, în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate produse de tutungerie în proporții deosebit de mari, telefoane mobile care au fost utilizate la comiterea infracțiunilor, înscrisuri de ciornă, documente etc. 

În prezent, în cauza penală instrumentată sunt recunoscute 9 persoane bănuite, dintre care trei persoane sunt reținute, iar alte șase persoane urmează a fi audiate în vederea stabilirii circumstanțelor comiterii infracțiunii. 

Totodată, în privința persoanelor reținute, procurorii urmează să decidă asupra necesității înaintării demersurilor de aplicare a arestului preventiv. În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 10 ani.

Vom reveni cu detalii.