Fostul deputat PLDM Chiril Lucinschi va sta în continuare în arest la domiciliu, după ce instanța a decis astăzi prelungirea măsurii de arest cu încă 30 de zile. Avocații susțin că vor contesta decizia de astăzi.

Procurorul care instrumentează cazul a declarat presei că urmează să fie audiați martorii acuzării și pentru ca să nu fie influențați, s-a decis prelungirea măsurii de arest la domiciliu: „Cu atât mai mult că dumnealui deține și cetățenia română și există riscul ca el să se eschiveze de la urmărirea penală”. Acesta a adăugat că în dosarul fostului deputat Chiril Lucinschi urmează să fie audiați în jur de cinci martori. 

Avocații consideră demersul procurorului ca fiind unul neîntemeiat. Astăzi partea apărării a solicitat revocarea măsurii preventive, însă instanța a respins această cerere ca fiind una neîntemeiată. 

„Atâta timp cât urmărirea penală a fost terminată, domnul procuror a adunat toate materialele cauzei, deci, este imposibil prelungirea mandatului de arest. Comportamentul lui Chiril Lucinschi din ultimele cinci luni de zile este unul ireproșabil drept pentru care instanța putea să schimbe măsura de arest în una mai blândă. Timp de cinci luni de zile Chiril Lucinschi nu a putut măcar să iasă în aer liber. El a putut să se bucure de aer liber doar atunci când venea la judecată”, a declarat avocata fostului deputat. 

Potrivit materialelor procesului penal, fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor „Toast Delux SRL” şi „IPA International Project Agency”, ar fi spălat bani prin intermediul acestor companii. 

-------------------- În perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Informaţiile acumulate indică asupra bănuielii rezonabile că numitul, împreună cu trei persoane interpuse, ar fi comis spălare de bani în proporţii deosebit de mari, infracţiune ce prevede, pentru persoanele declarate vinovate de instanţă, până la 10 ani de închisoare.

Fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al unei companii, despre care se presupune că ar fi fost implicată în frauda bancară.