(UPDATE 15:52) Direcția de comunicare și relații publice a Parlamentului ne-a confirmat recepționarea cererii de demisie semnată de Cristina Țărnă.

Vicedirectorul CNA, Cristina Țărnă și-a dat demisia. Motivul aparent pe care i se sprijină decizia a fost - potrivit unor surse apropiate ei - faptul că Guvernarea vrea să transforme Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) din instituție subordonată Centrului Național Anticorupție (CNA) - în autoritate independentă pe lângă Inspectoratul Fiscal de Stat (FISC). Or acest proiect – autorul căreia a fost Cristina Țărnă - e „unul de suflet” așa cum l-a numit chiar ea cu ocazii repetate.

Intenția de a părăsi fotoliul de conducerea de la CNA a fost anunțată de Țărna încă la sfârșitul săptămânii trecute. Ce-i drept era o intenție strecurată într-o abundență de reproșuri aruncate în toate părțile cel mai probabil sub presiunea unor emoții aparent incontrolabile – spun surse din cadrul CNA.

Formalizarea deciziei sale a fost bifată luni când a fost depusă o cerere scrisă în acest sens. Documentul a fost trimis ulterior la Parlament. 

„Vă rog să nu publicați această știre pentru că eu mai am timp până luni seara ca să iau o decizie” – ne declara Țărnă sâmbătă după-amiază. Ieri a refuzat categoric să vorbească la acest subiect, iar azi contrar receptivității pe care ne-a promis-o, a respins apelurile reporterilor noștri.

Între timp surse din coaliția de Guvernare ne spun că ea și-ar fi dorit foarte mult funcția de director CNA – care va deveni vacantă după 25 octombrie când va expira mandatul lui Viorel Chetraru.

„S-o fi gândit că amenințând cu demisia din funcția de vicedirector, va fi convinsă să rămână garantându-i-se fotoliul principal”, mai opinează surse din cadrul instituției asupra comportamentului ei din ultimele zile.

Se pare însă că supărările Domniei sale au fost primite ca atare de factorii decizionali, luându-se act de cererea de plecare, fără prea multe regrete.

Nu de alta, dar regrete nici nu prea erau de unde după ce acum o lună i s-a propus repetat funcția de ministru al Apărării, iar ea a refuzat. „A refuzat urât” – spun voci din coaliția de guvernare.

Cristina Țărna a fost numită vicedirector CNA în luna noiembrie, 2013.