Curtea Constituțională a Republicii Moldova (CCM) se va pronunța asupra refuzului președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Într-un comunicat de presă expediat presei, Curtea Constituțională menționează că (CCM) va pronunța dispozitivul hotărârii de interpretare a unor prevederi ale articolelor 98 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova. Sesizarea a fost depusă de către Guvern, în septembrie curent.

---------------------- Deschide.MD amintește Guvernul a adoptat o decizie privind sesizarea Curții Constituționale în legătura cu refuzul președintelui Igor Dodon de a-l desemna pe Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării.

Curtea Constituțională a fost sesizată în legătura cu interpretarea articolului 98, alineatul (6) din Constituția Republicii Moldova (În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a funcţiei, Preşedintele Republicii Moldova revocă şi numeşte, la propunerea Prim-ministrului, pe unii membri ai Guvernului), în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către Prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării în cazul în care Președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. Hotărârea Guvernului este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării.

Igor Dodon a respins candidatura lui Eugen Sturza la Apărare și l-a propus pe Victor Gaiciuc. Președintele a atras atenţia Guvernului și a majorităţii parlamentare că este inutil să insiste asupra candidaturii lui Sturza.

-------------------- Despre Gaiciuc, Dodon a spus că este „profesionist veritabil și o persoană care cunoaște din propria experiență cum se realizează managementul militar și se cultivă patriotismul militarilor".

Ulterior, prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul ședinței Executivului, l-a rugat pe Dodon să coboare cu picioarele pe pământ, dând de înțeles că, dacă președintele va refuza și a doua oară candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării, atunci Majoritatea parlamentară „va fi nevoită să rezolve aceste blocaje odată și pentru totdeauna”.

„În caz că va refuza și a doua oară, atunci înseamnă că președintele Dodon încalcă conștient Constituția, care prevede clar că este obligat să numească a doua oară o persoană la funcția de ministru. Dacă va refuza și acum, suntem pregătiți să facem și următorii pași, în așa fel încât să scoatem aceste blocaje din jurul Armatei Naționale odată și pentru totdeauna”, a adăugat Pavel Filip.

Ulterior, șeful statului a decis să se adreseze la Comisia de la Veneția în legătură cu „încercarea majorității parlamentare și ale Guvernului de a submina instituția prezidențială”.