Judecătoarea Mariana Pitic, care a apărut în spațiul public datorită aprecierii infime a automobilului său de marca Porsche Cayenne, nu renunță la automobilul său, deși susţine că este avariat. În declarația de avere pentru anul 2016 judecătoarea indică același automobil ca şi în anii trecuţi, la același preț - 11 000 lei moldovenești.

Pitic mai declară că în 2016 a ridicat de la Curtea Supremă de Justiție un salariu de peste 118 mii lei, de la Judecătoria Centru, peste 26 500 lei, iar de la Institutul Național de Justiție, peste 2 700 lei. 

Judecătoarea mai indică o indemnizație de boală de peste 16 mii lei, două terenuri, unul dintre care este apreciat la suma de peste 162 mii lei. La bunuri imobiliare judecătoarea indică un apartament de 130 metri pătrați, care se află în reparație și nu este indicat prețul. Pitic deține și o casă de locuit, a cărei valoare nu este indicată. 

La final, Mariana Pitic mai scrie și Porsche-ul Cayenne, indicat în declarațiile de avere anterioare, fiind apreciat tot la suma de 11 000 lei.  

Primul caz răsunător privind declararea automobilelor de către persoanele publice a fost cel al judecătoarei Mariana Pitic, care, în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate pentru anii 2014 şi 2015, figura cu un automobil Porsche Cayenne din 2012, procurat în 2014 cu 11 mii de lei (circa 550 euro) în schimbul unui automobil BMW-X5, vândut pentru 10 mii de lei (500 euro).

Ulterior judecătoarea a declarat că automobilul ar fi fost avariat, de aceea costă așa de puțin. Probabil ar fi fost avariat doar când a completat declarația de avere, pentru că Cayenne-ul a fost văzut de mai multe ori în spațiul public, fiind în stare funcțională.

O căutare simplă pe site-urile de vânzări auto, vedem că peste hotare, un astfel de automobil, fabricat în 2012 și avariat în partea din față, are un preț de pornire de 6 300 de euro. Dacă ne raportăm la cursul valutar de astăzi al BNM, înseamnă că prețul este în jur de 130 000 lei. 

Nota redacției: Prețurile automobilelor prezentate de Deschide.MD sunt de pe un site de vânzări auto second-hand de peste hotare, unde nu sunt incluse taxele de vămuire ale Republicii Moldova.

Vedeți mai jos declarația integrală de avere pentru anul 2016 a judecătoarei Mariana Pitic: