Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor media au manifestat luni în fața clădirii Global Business Center (GBC) care aparține liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Flashmob-ul a fost organizat după ce, săptămâna trecută, două jurnaliste de la ZdG, au fost somate de mai multe persoane din cadrul GBC să nu filmeze în spațiul public din această zonă, nici măcar trotuarul, fiindu-le adresate mai multe amenințări verbale.

Jurnaliștii au venit cu mai multe pancarte și și-au făcut un selfie pe fundalul GBC. Aceștia au declarat că locul din fața clădirii, unde filmau angajații Zdg, nu este loc privat. „Paznicii GBC nu sunt stăpânii jurnaliștilor”, „Jurnaliștii nu se lasă intimidați” și „Jurnalismul de investigație a apărut înaintea GBC” scria pe plăcuțele manifestanților prezenți astăzi la flash-mob. 

Vom aminti că mai multe organizațiile neguvernamentale de media, printre care şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice, au condamnat abuzurile.

„ONG-urile de media cheamă la respectarea drepturilor jurnaliștilor care își fac munca în spațiul public. Precizăm că, prin Legea presei, statul garantează apărarea onoarei şi demnităţii jurnalistului, îi ocroteşte sănătatea, viaţa şi bunurile. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că dreptul la respectul vieţii private şi de familie «nu se extinde asupra informaţiilor despre viaţa privată şi de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obţinute în locurile publice când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate». Reamintim că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă care contravine Codului penal al Republicii Moldova”, potrivit unui apel public. 

Semnatarii apelului au cerut Ministerului Afacerilor Interne să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC.

La rândul său, IGP a anunțat că s-a autosesizat pe cazul dat. Poliția spune că „din imagini nu se observă ca persoanele de gen femenin să fi prezentat legitimații de jurnalist, fapt doar afirmat în discuții. Altercații ori agresiuni verbale nu au fost înregistrate”. Totodată, poliția a precizat că, dacă se va demonstra că au fost încălcate drepturile jurnaliștilor, persoanele vinovate vor fi atrase la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare.