Renato Usatîi acuză organele de anchetă din Republica Moldova de complot cu Gherman Gorbunțov şi de faptul că procurorii şi ofiţerii MAI nu l-au reţinut recent pe bancher când acesta se afla pe teritoriul Ambasadei RM la Londra. Liderul Partidului Nostru se arată convins de acuzaţiile pe care le aduce, deşi este bine cunoscut faptul că Gorbunţov s-a predat autorităților britanice în 2014 şi, prin urmare acesta, nu se mai află în căutare internațională.

Primarul de Bălți spune că în loc să-și exercite obligațiunile în fața legii și să-l aresteze pe infractor chiar pe teritoriul ambasadei, care, conform normelor internaționale, e atestat drept teritoriu al Moldovei, reprezentanții conducerii MAI și ai Procuraturii Generale a Moldovei, au ales calea show-urilor ieftine.

„Gorbunțov este căutat de Interpol, el se află în ungherul roșu. Aceasta înseamnă că, în orice moment, în orice țară a lumii, trebuie reținut. Nu a-l interoga, nu a-l lua sub control, dar a-l reține. Adică, ei au mers să ia depoziții de la cel care se află în căutare internațională", a declarat Usatîi, menționând că pe numele bancherului Gorbunțov sunt deschise mai multe dosare penale. 

Precizăm, însă că fostul președinte al Universalbank, Gherman Gorbuntov, s-a predat pe 21 martie, 2014 la Unitatea de extrădare a Serviciului Metropolitan de Poliţie (Scotlan Yard). Ulterior acesta a fost reținut în baza a trei mandate. În urma colaborării sale cu ancheta Scotland Yard, el a fost scos din lista persoanelor date în căutare internațională, în care figura din 2012. Despre colaborarea sa cu anchetatorii o spune chiar Gorbunțov în cadrul unui interviu acordat pentru bloggerul Veaceslav Balacci.

Totodată amintim că Gorbunțov omite să spună în același interviu, că era bănuit pentru comiterea mai multor infracțiuni între anii 2010 – 2011, și anume santaj, tentativă de obstrucționare a justiției, furt și tentativă de omor. Bancherul spune că atunci când a părăsit Republica Moldova, nu era deschis niciun dosar penal pe numele său.

Până a fugi în 2010 din Rusia în Republica Moldova, Gorbunțov a deținut cel puțin opt bănci din FR, multe fiind implicate în spălare de bani și evaziuni fiscale.