Pruteanu Oleg Gheorghii, alias „Borman", rămâne în arest după ce magistrații au admis demersul procurorilor. Informația fost confirmată pentru Deschide.MD de șeful adjunct al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc.

În cadrul urmăririi penale, s-a constatat că Pruteanu Oleg Gheorghii, alias „Borman", începând cu anul 2011, a atras de partea sa mai multe persoane şi a întemeiat o organizaţie criminală, compusă din mai multe grupări criminale cu o construcţie ierarhică şi cu o concepţie unică de activitate, divizând între membrii organizaţiei funcţii concrete.

Organizația criminală avea un înalt grad de coordonare a acţiunilor, disciplină și organizare. Aceștia cumpărau droguri din Maroc, transportate pe cale maritimă în Portugalia. De acolo erau cumpărate la preț de 800-1200 de euro per kilogram în funcție de calitate, apoi erau vândute în Federația Rusă la prețul de 2500 de euro per Kilogram. Organele de anchetă din mai multe țări europene, în colaborare cu ofițerii și procurorii moldoveni, au estimat că gruparea ar fi comercializat în ultimii 5 ani aproximativ 500 de kg de droguri. La un moment dat o parte din aceste cantități tranzitau și teritoriul Republicii Moldova.

Din imaginile publicate de ofițerii INI, observăm că „Borman" și complicii săi au fost reținuți într-un supermarket de pe strada Nicolae Testemițanu, din Chișinău.

Procurorul adjunct al PCCOCS, Vitalie Busuioc, împreună cu șeful INI, Ion Iachimov, au declarat că o parte dintre membrii grupării care încă se află la libertate au încercat deja să influențeze factori de decizie de rang înalt din cadrul inistituțiilor de drept, în vederea mușamalizării cazului.

Acțiunile infracționale documentate aveau un caracter complex, fiind realizate pe teritoriul a mai multor state, cu implicarea mai multor făptuitori, cu aplicarea unor metode și mijloace conspirative, ceea ce a determinat durata îndelungată a investigațiilor.

În acest sens, organizaţia criminală, îşi desfăşura activitatea criminală atât pe teritoriul Republicii Moldova, de unde liderul grupării coordona și controla activitatea organizației criminale, prin intermediul tehnologiile moderne de comunicare (viber, skype, WhatsApp și altele), cît şi în afara ei.

Drept urmare, potrivit schemei infracționale deconspirate, drogurile (hașiș) erau procurate din Spania, unde acestea, de către membrii organizației criminale erau încărcate și camuflate în diferite mijloace de transport, ca ulterior să fie transportate prin contrabandă în Federația Rusă.

Ajunși cu drogurile în Federația Rusă, făptuitorii erau așteptați de alți membrii ai grupării criminale, cetățeni ai Republicii Moldova și Federației Ruse, care de asemenea la indicația lui Pruteanu Oleg Gheorghii, preluau cantitatea de hașiș transportată din Spania și o repartizau spre realizare.

Scopul acestei organizații a fost de a acumula surse bănești ilegale rezultate din comercializarea drogurilor.

În prezent, față de persoanele reținute, în baza demersurilor înaintate de procurori, a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv pe un termen de 30 de zile, iar investigaţiile pe caz continuă, în scopul identificării și tragerii la răspundere penală a tuturor persoanelor implicate în schema infracţională deconspirată.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele reținute riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de până la 15 ani.