În perioada 12-20 octombrie, toate instituțiile medico-sanitare din țară vor fi evaluate la componenta managementului deșeurilor medicale, iar rezultatele vor fi discutate la ședința Colegiului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), potrivit unui comunicat de presă al MSMPS.

Verificările s-au dispus după un reportaj televizat în care s-a prezentat situația Spitalului Raional Anenii Noi, care aruncă deșeuri medicale într-un bloc ruinat al instituției, spre care există acces liber, deși, conform legii, deșeurile medicale se distrug.

Ministerul menționează că s-a autosesizat pe cazul managementului incorect pe care l-au admis conducătorii Spitalului Raional şi Punctului de Asistenţă Medicală de Urgenţă Prespitalicească din orașul Anenii Noi. Angajații ministerului au constatat că pe teritoriul acestor două instituții se află  două blocuri ruinate, care cândva au fost parte componentă a Spitalului Raional Anenii Noi, dar care la moment nu mai sunt utilizate. Din aceste două blocuri, unul se află în gestiunea spitalului raional, iar cel de-al doilea este la evidența Primăriei Anenii Noi. Deșeurile stocate sunt nu numai de proveniență medicală, dar și menajere, acumulate de mai mult timp.

Potrivit legii privind deșeurile, una din funcțiile de bază ale conducătorilor instituțiilor medico-sanitare este asigurarea unui management eficient al gestionării deșeurilor provenite din asistența medicală. Acest lucru nu a fost asigurat de conducătorii instituțiilor medicale din Anenii Noi, chiar dacă au contract de evacuare a deșeurilor cu un agent economic care prestează acest serviciu.