Prim-ministrul Pavel Filip anunță că circa 65 mii de persoane, care s-au pensionat în perioada 2009-2011, vor avea o pensie mai mare, începând cu 1 noiembrie 2017.

Șeful Executivului a declarat azi în debutul ședinței că peste 58 mii de pensionari vor avea o pensie mai mare cu aproximativ 255 de lei, sau 17%. De asemenea, la peste 6 mii de pensionari cu dizabilități va fi majorată pensia cu 28%, ceea ce reprezintă cu 274 de lei mai mult.

Iată că reforma sistemului de pensii își aduce roadele. După cum am spus de mai multe ori: Noi facem planificări reale, nu venim cu promisiuni care nu au acoperire financiară. Dar atunci când lucrurile merg mai bine decât anticipam, atunci venim cu aceste majorări înainte de termen. Am toată certitudinea că dacă vom continua exact așa, pentru că avem încasări mai mari la bugetul statului decât planificam, atunci vom ajunge în situația să venim cu majorări înainte de termen”, a declarat premierul.

Pavel Filip a declarat că urmând acești pași se va ajunge și la alte subiecte, precum este micșorarea vârstei de pensionare.

De precizat că valorizarea etapizată a pensiilor este prevăzută de reforma sistemului de pensii, adoptată la sfârșitul anului 2016. În cadrul primei etape, implementată de la 1 aprilie curent, au fost valorizate pensiile stabilite în anii 2001-2008, pentru 68 014 beneficiari de pensii pentru limită de vârstă şi 15 570 beneficiari de pensii de dizabilitate. Urmare, mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă s-a majorat în medie cu 132 de lei, iar mărimea medie a pensiei de dizabilitate - cu 226 de lei.