Astăzi, UE anunță că nu va mai transfera fonduri pentru bugetul de stat moldovean pentru a susține reformele în sectorul justiției. Aceste fonduri au fost disponibile pentru autoritățile din Republica Moldova care au fost de acord să le utilizeze pentru reforme în sectorul justiției, mai ales în perioada anilor 2014 și 2015, potrivit unui comunicat de presă al delegației UE la Chișinău.

UE a urmărit cu atenție procesul de implementare a reformelor și a notat că autoritățile din Republica Moldova au arătat un angajament insuficient pentru a implementa reforme în sectorul justiției în anii 2014 și 2015. Cu alocarea insuficientă a fondurilor și a personalului, reformele necesare nu au fost implementate. Ca rezultat, progresul înregistrat nu a fost suficient.

Acest lucru înseamnă că autoritățile din Republica Moldova nu au îndeplinit condițiile UE pentru a primi un ultim transfer financiar în cadrul programului de reforme a sectorul justiției, în valoare de 28 milioane EUR. Această sumă nu va fi transferată în bugetul de stat al Republicii Moldova, ci va rămâne la UE.

Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Ambasadorul Peter Michalko, a menționat: "UE continuă să ofere suport moldovenilor, care lucrează din greu pentru un viitor mai bun. Analizăm acum asupra modului în care am putea să ajutăm cetățenii în anii care vin. Noi dorim să oferim prioritate proiectelor care îmbunătățesc direct viața moldovenilor."

La rândul său, ministrul Justiției atrage atenția că banii respectivi fac parte din suportul bugetar promis de Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2015. Având în vedere că el a preluat conducerea ministerului în 2015 l-am întrebat dacă își asumă o parte dintre restanțe, la care demnitarul a răspuns afirmativ, dar a invocat instabilitatea politică din acea perioadă. 

„Reieșind din comunicatul cu care și noi am făcut cunoștință, dar și din scrisoarea pe care am primit-o la mijlocul lunii septembrie și discuțiile pe care le-am avut cu mai mulți oficiali ai Uniunii Europene, este vorba despre suportul care urma să fie acordat pentru reformele din sectorul justiției și acești bani care erau planificați drept tranșă pentru 2014-2015 nu vor mai fi debursați. Cauza este faptul că în perioada 2014-2015 Guvernul nu dedicat suficiente reforme și nu a demonstrat suficient angajament pentru ca să se producă mai multe acțiuni în sectorul justiției, în perioada la care s-a făcut referință. 

Toată lumea își asumă partea de responsabilitate ținând cont de faptul că nu a fost stabilitate, au fost mai multe Guverne. Nu trebuie să găsim o persoană sau alta vinovată. Este responsabil tot guvernul din acea perioadă pentru că anume luptele politice au dus la ceea ce au dus. 

Am mizat pe acești bani și eu în calitate de ministru și cetățenii Republicii Moldova. Banii urmau să meargă pentru modernizări în mai multe instituții ale justiției, inclusiv a condițiilor de detenție. Banii care urmau să vină din UE au bugetați de la bugetul național, au fost debursați de bugetul național au fost investiți așa cum era prevăzut în acea strategie, doar că dacă veneau și banii din suportul bugetar putea să reușim mult mai multe”, a declarat pentru Deschide.MD ministrul Justiției, Vladimir Cebotari.  

UE a pus în așteptare plățile pentru suportul bugetar din alte patru sectoare. Data la care vor fi făcute plățile va fi clarificată în timp util.

Vom aminti că în perioada 18 februarie - 30 iulie, 2015 Ministerul Justiției a fost condus de la Vladimir Grosu propus în funcție de PLDM. Acesta a fost precedat de Oleg Efrim care a reprezentat aceeași formațiune politică.