Canalul de televiziune controlat de Kremlin „RTR” nu va trece Prutul. Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) din România a respins ieri solicitarea de acordare a licenţei pentru RTR de a emite din Iași. Membrii CNA au adus mai multe argumente care stau la baza avizului negativ.

În esență, toate argumentele duc la ideea următoare: „RTR Iași ar fi putut face propagandă pro-rusă”. Șeful fondator al SRL-ului din Republica Moldova care deține canalul de televiziune RTR Moldova, a declarat pentru DESCHIDE.MD că decizia Audiovizualului românesc n-a avut niciun temei legal de respingere a solicitării.

Membrul CNA Valetin Jucan, într-un interviu acordat RFI, explică faptul că aceeași companie care ar fi urmat să opereze postul din Iași emite și în Republica Moldova, unde retransmite programe ruseşti. „Exista pericolul ca acest post de televiziune să prezinte informații false despre Uniunea Europeană și Statele Unite. E vorba de materiale de propagandă pro-rusă, așa-numitele fake news, spune Valentin Jucan.

Pe de cealaltă parte, solicitat de către reporterii DESCHIDE.MD, Evgheni Sergheev, șeful fondator TV Comunicații Grup și TV Content SRL din Moldova, care deține canalul de televiziune RTR Moldova, a lăsat de înțeles că încercarea RTR de a trece Prutul nu se oprește aici, deoarece respingerea solicitării de licență nu are niciun temei legal, iar ceea ce ține de argumentul privind propagandă în favoarea Federației Ruse, sunt doar opinii. 

„Eu nu am fost la ședință, nici nu pot să declar nimic deoarece noi nu avem hotărârea finală. Ei n-au avut niciun temei legal pentru a ne respinge solicitarea. Decizia a fost luată exclusiv doar în baza părerilor și a opiniilor prezentate în presă. Temei legal ei nu au, aceasta ne-a confirmat-o avocatul nostru din București”, ne-a spus Sergheev. 

Solicitarea societăţii SC Telecontent Production SRL Iaşi pentru RTR din Iaşi a fost respinsă de toţi cei nouă membri CNA prezenţi la şedinţă - Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Orsolya Borsos şi Valentin Jucan.

Dorina Rusu le-a spus reprezentanţilor societăţii prezenţi la şedinţa CNA că postul de televiziune omonim din Republica Moldova a fost amendat de mai multe ori de autoritatea care reglementează mediul audiovizual din această ţară, în special pentru propaganda rusească.

Intervenind, un reprezentant al societăţii a subliniat faptul că în prezent solicită o licenţă pentru un post nou, precizând că RTR este un post ”apolitic”. ”Noi cerem licenţă pentru RTR Iaşi, care o să vină cu un program nou, content (conţinut, n.r.) nou, va fi un canal filmat şi împachetat la Iaşi. Mă refer la noutăţi. În rest, matinal şi divertisment o să facem sigur, tot în România”, a spus acesta. Reprezentanţii postului de televiziune au subliniat că nu pleacă de la ideea de a face propagandă Rusiei.

Amintim că, Consiliul Naţional al Audiovizualului din Bucureşti a amânat la 15 august votul de acordare a licenţei de emitere prin satelit, pe care acest post de televiziune a solicitat-o la 10 august prin intermediul unei companii deţinute de patronii săi la Iaşi. CNA a declarat că nu este limpede ce intenţii are RTR Moldova în România.