Ministerul Sănătăţii a constatat că există unele raioane unde nivelul de prescriere a medicamentelor compensate pentru cele 17 maladii care pot fi tratate în condiţii de ambulatoriu este nul sau foarte scăzut.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, deşi a fost majorată lista medicamentelor compensate cu încă 65 de denumiri comune internaţionale, sunt unele localităţi în care rata de prescriere a reţetelor compensate este de zeci de ori mai joasă decât în alte raioane. În unele localităţi din raioanele Soroca, Teleneşti, Călăraşi, Căuşeni, Drochia, Făleşti, Rezina, Râşcani, Sângerei medicii de familie nu au prescris reţete cu medicamente compensate în volumul necesar, transmite IPN.

„Dacă cu un an în urmă nu erau bani suficienţi sau nu existau ordine în acest sens, astăzi noi suntem în situaţia în care resursele financiare disponibile nu sunt valorificate. Noi avem peste 200 de milioane de lei care trebuie să ajungă la cetăţeni. Atitudinea unor medici care în mod vădit îngrădesc accesul populaţiei la medicamentele compensate, punându-le în pericol sănătatea, va fi aspru sancţionată", a declarat ministra sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Ministerul Sănătăţii va expedia scrisori de atenţionare către preşedinţii de raioane, dar şi organele competente, pentru a lua măsurile de rigoare în regim de urgenţă. Ministerul va institui o comisie specială care va monitoriza prescrierea medicamentelor compensate în raioanele care au înregistrat deficienţe la acest capitol. Aceste instituţii vor fi obligate să raporteze săptămânal nivelul de prescriere a produselor farmaceutice de acest gen.

La 22 septembrie, Ministerul Sănătăţii a extins lista medicamentelor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală până la 140 de denumiri comune internaţionale.