Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că au existat informații operative probate despre intenția clară de a periclita parada organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de Independență.. Potrivit lui, doza de mijloace speciale a fost exact în coraport cu doza de violență care au expus-o protestatarii.

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că au existat informații operative probate despre intenția clară de a periclita parada organizată cu ocazia aniversării a 25 de ani de Independență.. Potrivit lui, doza de mijloace speciale a fost exact în coraport cu doza de violență care au expus-o protestatarii.

„Am întreprins măsuri de securitate având informație operativă probată că este intenția clară de a pereclita parada organizată cu ocazia a 25 de ani de independență. Atunci când s-a încercat a rupe cordonul, când s-a încercat a împroșca cu diferite obiecte atât în direcția poliției cât și a celorlalți, poliția a folosit mijloacele speciale și o sa aduc scuze celor care au avut de suferit", afirmă ministrul de Interne.

Ministrul a reiterat că mijloacele speciale (spray-uri lacrimogene n.r.) au fost folosite atunci când protestatarii au încercat să rupă cordonul de polițiști și au început să arunce cu diferite obiecte, atât în direcția polițiștilor, cât și în direcția celor care erau parte componentă a paradei.

„S-a încercat atunci să se întrerupă activitatea artistică a copiilor. Unii dintre cei care au fost în fața Dvs. astăzi, tocmai ei au fost promotorii la unele acțiuni din Piață, fiind însăși copiii stresați de ceea ce se întâmplă. Unele acțiuni artistice cu implicarea copiilor au fost date peste cap, copiii neavând posibilitatea de a evolua în fața celor prezenți la această acțiune", a declarat Alexandru Jizdan.

Privind incidentul cu deputații din primul Parlament, ministrul afirmă că majoritatea din ei au depus flori, iar cei care au întarziat nu au fost lăsați să treacă din motive de securitate.

„Ei au fost și au depus flori, deputații din Parlamentul '90, erau alături de mine. Nuștiu dacă toți eu reușit. Probabil cei care au fost în întârziere au fost opriți din motive de securitate ca ulterior să li se permită să treacă. Există un algoritm după care lumea lucrează", mai spune Alexandru Jizdan.

Reacția ministrului vine în contextul în care reprezentanții protestatarilor au convocat astăzi reprezentanții mass-media, pentru a invoca unele nereguli în comportamentul polițiștilor, manifestat pe 27 august, de Ziua Independenței. Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, şi şeful Inspectoratului General de Poliţie, Alexandru Pânzari, au fost somaţi să-şi dea demisia.

„Ceea ce a făcut puterea în PMAN, pe 27 august, este culmea fărădelegii. Demisia actualului şef al MAI, Jizdan, precum şi a şefului poliţiei, Alexandru Pânzari, ambii din anturajul Plahotniuc, este una iminentă. Aceste două personaje trebuie să-şi dea demisia imediat, pentru că au făcut ruşine Moldova în toată lumea. Şi Euronews, şi Fox News, şi mai multe posturi internaţionale au difuzat ştirea că poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor. Şi nimeni nu a dat poziţia aşa-numitei guvernări. Toată lumea arată doar cum poliţia foloseşte gaze. În RM au avut loc de mai multe ori manifestaţii cu persoane de prim-rang. Însă niciodată nu s-a făcut abuz şi nu li s-a interzis oamenilor accesul. De câte ori a fost Traian Băsescu în RM şi a făcut băi de mulţime şi lumea era alături", a spus, la rândul său, fostul deputat Alexandru Petkov.

În cadrul conferinţei, Ana Ursachi a mai anunţat că o altă solicitare către MAI este de a trage la răspundere penală poliţiştii care au aplicat forţa fizică şi mijloacele speciale. Fostul deputat Petkov a spus că în mulţimea bruscată de poliţişti şi stropită cu gaze lacrimogene se aflau copii, femei şi chiar o persoană invalidă. Astfel, printre solicitările către MAI este şi prezentarea informaţiilor despre gazele lacrimogene care au fost folosite, care este componenţa chimică a acestora, reacţiile adverse, precum şi de unde şi în ce condiţii au fost achiziţionate.

„Noi am fost nevoiți să luăm măsuri de securitate sporite, inclusiv pentru a proteja miile de oameni care au avut program, au evoluat în fața mediului diplomatic, în fața persoanelor, în fața oaspeților noștri invitați la această manifestație", a conchis Jizdan.

Amintim că evenimentele dedicate celei de a 25-a aniversări a Independenței Republicii Moldova au fost marcate de confruntări pe alocuri violente între polițiști și protestatari.