Cinci medici vor compărea pe banca acuzaţilor pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldate cu decesul unui pacient. Procuratura raionului Dubăsari a finalizat urmărirea penală şi a expediat cauza penală de învinuire a medicilor în judecată.

Este vorba despre:

- un medic din cadrul Oficiului medicilor de familie din satul Pârâta, raionul Dubăsari;
- un medic din cadrul Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Dubăsari;
- un medic anesteziolog – reanimatolog de gardă al Spitalului raional Criuleni;
- şeful Secţiei boli infecţioase din cadrul Spitalului raional Criuleni;
- şeful Secţiei reanimare (anestezie şi terapie intensivă) din cadrul Spitalului raional Criuleni.

Potrivit materialelor acumulate de procurori, în intervalul 31 iulie – 2 august 2014, din cauza încălcării, din neglijenţă, de către medicul de familie, iar ulterior şi de către ceilalţi medici, a regulilor de acordare a asistenţei medicale unei fetiţe de 4 ani, care se afla în stare extrem de gravă, micuţa a decedat, este menționat într-un comunicat al Procuraturii Generale. 

Concret, pe 31 iulie 2014, după ce mama fetiţei s-a adresat medicilor, pentru că micuţa avea febră şi dureri, aceştia au examinat-o superficial, au diagnosticat-o incorect cu „amigdalită catarală" şi nu au decis spitalizarea imediată a copilului. Peste 2 zile, după ce fetiţa fusese, totuşi, internată în spital, medicii i-au prescris un tratament greşit, aceasta decedând pe 2 august 2014 la spital.

Pentru elucidarea celor întîmplate procurorii au efectuat o serie de acţiuni de urmărire penală şi au dispus efectuarea expertizelor medico-legale, care au confirmat culpa medicilor în acest caz.

Expertizele au relevat că moartea copilului a survenit ca urmare a infecţiei cu rotavirus, manifestată prin gastroenterocolită acută, cu deshidratare şi dezvoltare ulterioară a meningitei, miocarditei, pneumoniei intersiţiale, hepatitei microfocale, complicată cu şocul toxico-infecţios. La spital, copila a primit un tratament care nu corespundea cerinţelor Protocolului Clinic Naţional, fapt confirmat şi de către Comisia Ministerului Sănătăţii. De asemenea, din raportul de expertiză mai retultă că, în cazul în care, imediat după spitalizare, copilul ar fi beneficiat de un consult oportun al serviciului AVIASAN, şansele de supravieţuire a acesteia ar fi fost mult mai mari.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, medicii riscă închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.