UPDATE (10:47) Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea a declarat în fața presei că CSM a aprobat Regulamentul cu privire la publicarea hotărârilor judecătorești pe paginile web în versiunea propusă de Curtea Supremă de Justiție (CSJ)

„Hotărârile nu vor fi depersonalizate. Acest Regulament aprobat astăzi este expus într-o versiune generală. Eu sper că ei au analizat în detaliu care hotărâri pot fi publicate depersonalizate și care nu, pentru că sunt unele excepții”, a adăugat Gribincea, Preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova.

Jurnaliști și membrii societății civile protestează în fața Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva regulamentului prin care se dorește limitarea accesului la hotărârile judecătorești, prin anonimizarea acestora.

Astăzi CSM urmează să dea aviz acestui regulament care, potrivit protestatarilor, nici măcar nu a fost consultat cu societatea civilă. Manifestanții susțin că, dacă va  fi aprobat acest regulament, sistemul judecătoresc va fi închis pentru public. 

De precizat este faptul că, ieri, Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a scris pe pagina sa de Facebook că proiectul privind publicarea hotărârilor judecătorești nu va fi discutat la ședința Consiliului Superior al Magistraturii.

Cebotari a menționat că a observat interesul pentru proiectul privind „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești, dar și speculațiile pe marginea acestui subiect. Ministrul Justiției precizează că a solicitat și expertiza Consiliului Europei, în special practica din statele Uniunii Europene.

Petru Macovei, directorul Asociației Presei Independente (API) a menționat astăzi, în fața jurnaliștilor, că nu crede în sinceritatea ministrului Justiției. 

--------------------- Amintim că jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor societății civile semnatare își exprimă nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Autorii apelului au anunțat că vor picheta astăzi sediul CSM.

Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta va reduce și mai mult încrederea în justiție.

------------------- Promovarea și eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale Regulamentului cu implicarea reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor. Din august 2017 jurnaliștii și reprezentanții societății civile nu au fost invitați la vreo ședință a grupului de lucru care lucrează la elaborarea regulamentului și nicio versiune modificată a respectivului Regulament nu a fost și încă nu este publicată pe pagina web a CSM. Reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a invitat câțiva jurnaliști pentru a discuta proiectul Regulamentului la 11 octombrie 2017, în timp ce documentul este deja pus pe agenda CSM pentru a fi votat la 10 octombrie 2017.