Proiectul privind publicarea hotărârilor judecătorești nu va fi discutat în ședința Consiliului Superior al Magistraturii, a anunțat ministrul Justiției pe o rețea de socializare, precizând totodată că subiectul va continua să fie dezbătut și modificat, pentru a-l ajusta la standardele internaționale.

Cebotari menționează că a observat interesul pentru proiectul privind „depersonalizarea” hotărârilor judecătorești, dar și speculațiile pe marginea acestui subiect. Ministrul Justiției precizează în postare că a solicitat și expertiza Consiliului Europei, în special practica din statele Uniunii Europene.

-Amintim că jurnaliștii și reprezentanții organizațiilor societății civile semnatare își exprimă nedumerirea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 10 octombrie 2017 a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Autorii apelului au anunțat că vor picheta mâine sediul CSM.

Proiectul prevede anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității tuturor persoanelor fizice. Aceasta va împovăra semnificativ jurnalismul de investigație și va face imposibilă găsirea de către public a hotărârilor judecătorești în cauzele de rezonanță și a informațiilor despre modul de examinare a acestor cauze. Aceasta va reduce și mai mult încrederea în justiție.

Promovarea și eventuala votare a acestui Regulament are loc contrar angajamentelor asumate în luna august 2017 de către conducerea CSM, care s-a angajat să revizuiască prevederile problematice ale Regulamentului cu implicarea reprezentanților societății civile și a jurnaliștilor. Din august 2017 jurnaliștii și reprezentanții societății civile nu au fost invitați la vreo ședință a grupului de lucru care lucrează la elaborarea regulamentului și nicio versiune modificată a respectivului Regulament nu a fost și încă nu este publicată pe pagina web a CSM. Reprezentantul Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal a invitat câțiva jurnaliști pentru a discuta proiectul Regulamentului la 11 octombrie 2017, în timp ce documentul este deja pus pe agenda CSM pentru a fi votat la 10 octombrie 2017.