Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, a declarat că creșterea numărului de sesizări privind abuzurile asupra copiilor, nu reprezintă creșterea fenomenului, ci „este un semn ce demonstrează capacitatea profesioniștilor care intră în contact direct cu copii”. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi în comun cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Ministerul Afecerilor Interne privind problema abuzului față de copii în societate.

În cadrul conferinței, Grigoraș a prezentat o statistică a sesizărilor cu privire la abuzuri, exploatare și violență în rândul copiilor din ultimii trei ani, care demonstrează o creștere a numărului de cazuri sesizate. Totuși, oficialii cred că această creștere nu reprezintă în esență creșterea fenomenului, ci doar profesionalismul persoanelor din domeniu, care au fost bine instruite în identificarea, combaterea și prevenirea acestui fenomen. 

„Creșterea acestor sesizări demonstrează creșterea încrederii în acest sistem, în interacțiunea și profesionalizmul specialiștilor”, a precizat Grigoraș. 

Conform datelor prezentate, în anul 2014 au fost întregistrate 1817 sesizări de abuz asupra copiilor, în anul 2015 - 3091 de sesizări, iar în anul 2016 - 3438 de sesizări.

Grigoraș a precizat că potrivit datelor prezentate de Autoritatea Tutelară teritorială, din numărul total de sesizări privind violența, neglijarea, exploatarea și traficul de copiilor, în anul 2016 - 98 de sesizări vizau violența sexuală asupra copiilor. Dintre aceste s-au confirmat și au intrat în vizorul organelor de drept 49 de cazuri, dintre care 41 vizau fetele. În 9 cazuri erau copii mici până la 10 ani, în 34 de cazuri erau copii de la 11 până la 15 ani, iar în 6 cazuri erau copii cu vârsta de peste 16 ani. 19 copii erau abuzați de către membrii de familie.