Primarul de Bălţi Renato Usatîi a făcut mai multe declaraţii mincinoase în legătură cu FC „Zarea”, al cărui preşedinte de onoare este, potrivit unei anchete a săptămânalului din Bălți „SP”. Problema a revenit în atenţia opiniei pubice după ce la sfârșitul lunii septembrie, preşedintele FC "Marbella" din Spania, Alexandr Ggrinberg – prezentat acum doi ani de Usatîi drept finanţator al FC „Zarea” – a fost reţinut în Spania pentru spălare de bani şi relaţii cu grupările criminale „Solnţevskaia” şi „Izmailovskaia” din Rusia. Clubul, relevă publicaţia, este proprietatea Şcolii de fotbal din localitate, nefiind înscris la Camera Înregistrării de Stat ca societate pe acţiuni, cum insinua Usatîi. E demontată, între altele, şi afirmaţia potrivit căreia Grinberg ar fi fost invitat la „Zarea” de către un fost fotbalist din Ucraina, Ghennadi Perepadenko.

Aflând de curând despre reţinerea lui Ggrinberg, Usatîi s-a grăbit să declare că, de fapt, investitorul nu a dat în acest timp „niciun bănuţ”.

Este adevărat că Alexandr Grinberg a vizitat Republica Moldova. El a promis să investească în clubul de fotbal «Zarea» anumite surse bănești. La fel, el a promis că va achita o parte dintre fotbaliști care ne vor fi trimiși din Spania. La ce am ajuns: Grinberg a venit în calitate de investitor potențial, a promis anumiți bani. Alexandr Grinberg, despre care se vehiculează că este partenerul meu, n-a dat nici un bănuț. Oricine poate să verifice banii care au ajuns pe conturile «Zarea». În această perioadă eu am investit circa 5-6 milioane de lei în școala de fotbal din Bălți. Peste doi ani eu achitam, în jur de 3 milioane lei, întreținerea stadionului municipal, salariile. Banii pe conturile «Zarea» ajungeau din conturile mele. Nu-i nici un offshore”, a declarat atunci Usatîi în cadrul unei postări video pe pagina sa de Facebook.

----Liderul „Partidului Nostru” a precizat că acționarii clubului de fotbal „Zarea” sunt Nicolai Grigorișin, Nicolai Țipovici și el însuşi. Jurnaliștii săptămânalului independent din Bălți, „SP”, au încercat să obțină o confirmare a celor spuse de Usatîi, însă fără succes.

La Camera Înregistrării de Stat, clubul de fotbal «Zarea» nu este înregistrat ca societate pe acțiuni. Echipa aparține Școlii sportive specializate de fotbal din Bălți. Însă la data de 15 iunie 2015, înainte ca Alexandr Grinberg să fie prezentat în calitate sponsor, Consiliul municipal Bălți a adoptat o decizie cu privire la cesionarea drepturilor de participare a echipei «Zarea» la campionatul național de fotbal către organizația obștească «Școala de Fotbal Bălți»”, anunță jurnaliștii „SP”.

Sursa citată menționează că juristul organizației, Nicolai Mudric, a declarat atunci că cesionarea drepturilor va permite unui grup de investitori să aloce bani pentru dezvoltarea clubului de fotbal. Potrivit lui, sponsorii au planificat să investească cel puțin 10 milioane de lei/anual. Unii consilieri municipali s-au interesat cine face parte din acest grup de investitori, însă întrebarea a rămas fără răspuns.

Potrivit datelor Registrului de Stat al Organizațiilor necomerciale, președintele „Școlii de Fotbal Bălți” este Adrian Bogdan, iar organul executiv este reprezentat prin Consiliul de administrare. Nu se ştie cine face parte din acest consiliu.

De precizat că Renato Usatîi a declarat pe Facebook că Alexandr Grinberg a fost invitat la „Zarea” de către un fost fotbalist ucrainean, Ghennadi Perepadenko, care ocupa o perioadă de timp funcții de conducere în cadrul echipei de fotbal.

În februarie 2016, în cadrul unui interviu pentru championat.com, Ghenadi Perepadenko a declarat că anume Alexandr Grinberg l-a adus în „Zarea”, și nu invers, cum declaraseră Usatîi.

Cunoscutul lui Grinberg a devenit primar și a dorit să dezvolte fotbalul în Bălți. Când eu am acceptat, Alexandr [Grinberg] a precizat: de plecat trebuie mâine. Eu mi-am strâns hainele și am plecat”, a anunțat atunci Perepadenko.

În ceea ce privește plecarea sa din „Zarea”, fostul fotbalist a declarat următoarele: „Și aici autoritățile locale au decis că pot conduce un club de fotbal de sine stătător și au redus finanțarea. Așa se întâmplă când persoanele neprofesioniste se implică în fotbal. Nu ne-a rămas nimic, decât să plecăm”.

----Amintim că președintele clubului spaniol de fotbal „Marbella”, Alexandr Grinberg, a fost reținut la sfârșitul lunii septembrie în Spania pentru spălare de bani și legături cu grupările criminale organizate „Solnțevskaia” și „Izmailovskaia” din Moscova. Grinberg a fost prezentat, acum doi ani, ca fiind sponsor al clubului de fotbal din Bălți, „Zarea”.

Potrivit Deutsche Welle, împreună cu Grinberg au mai fost reținute încă 9 persoane (printre care vicepreședintele aceluiaș club de fotbal, Gherman Pastușenko, proprietarul "Aguas Sierra de Mijas", Oleg Kuznețov, doi conducători ai companiei, Serghei Dojdev și Vladimir Drezdev, precum și Arnold Slivakovski).

La 18 iulie 2015, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a prezentat oficial noii jucători, antrenori şi investitori ai FC Zarea Bălţi. Printre aceștia era și președintele clubului spaniol de fotbal „Marbella”, Alexandr Grinberg.

„Ceea ce văd în aceste clipe pe stadion şi în tribune am văzut ultima dată în anii '90. Vă mulţumesc tuturor, pentru că iubiţi fotbalul în continuare. Le mulţumesc celor care au depus eforturi mari pentru ca echipa să evolueze în Divizia Naţională. Am promis să fac tot ce îmi stă în puteri, ca echipa de fotbal din Bălţi nu doar să participe în Campionatul Moldovei, ci să fie echipa care va putea învinge”, a declarat atunci preşedintele de onoare al FC "Zarea" Bălţi, primarul municipiului Bălţi, Renato Usatîi, care a promis suporterilor să vină la toate meciurile.

Usatîi a mai spus atunci că, datorită lui Alexandr Grinberg, cele 2,7 milioane de lei planificate în bugetul municipal pentru întreţinerea echipei vor fi alocate pentru reparaţia căilor de acces în curţile blocurilor. El a mai adăugat că va oferi un milion de lei din banii proprii pentru întreţinerea şi achitarea salariilor angajaţilor stadionului din Bălţi şi alte cheltuieli.