CSM ar putea vota marţi controversatul Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătoreşti pe Portalul naţional al instanţelor de judecată. În forma actuală, documentul ar putea crea piedici în activitatea jurnaliştilor, dar şi a avocaţilor, oamenilor de afaceri sau reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale.

Mai mulţi jurnalişti şi activiştii civici anunţă că vor protesta marţi, la şedinţa CSM. Unii membri ai Consiliului au anunţat deja că nu vor susţine proiectul regulamentului cu prevederile propuse.

Autorităţile insistă pe depersonalizarea hotărârilor judecătoreşti, dar au propus o soluţie: accesarea documentelor într-un registru separat, cu acte nedepersonalizate.

Noul proiect de regulament dezvoltă modul în care judecătorii ar trebui să depersonalizeze hotărârile și propune mai multe situaţii în care actele nu trebuie publicate. Se propune și ca informația despre lista cauzelor fixate pentru examinare să fie radiată de pe pagina web după desfășurarea ședinței de judecată.

În prezent, agenda ședințelor reprezintă singura posibilitate de identificare a numărului de dosar. În baza acestui număr poate fi găsită hotărârea sau decizia de judecată.