Colaboratorii Serviciului de Informație și Securitate, în comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, au reţinut un bărbat în vârsta de 33 de ani, originar din Tunisia, suspectat de conexiuni cu filiere jihadiste internaţionale. Reţinerea a avut loc în timp ce bărbatul intenţiona să pătrundă în Republica Moldova prin punctul de trecere „Sculeni”.

Bărbatul, legitimându-se cu acte de identitate ale unui stat din Uniunea Europeană, dorea să ajungă în regiunea Xinjiang (China), având drept itinerar Republica Moldova – Ucraina - Federaţia Rusă – Kazahstan – China.

Urmare a verificărilor de securitate, ofiţerii de investigaţii ai SIS au depistat un şir de elemente ce confirmă viziunile radicale ale persoanei, inclusiv materiale şi dispozitive informaţionale cu caracter extremist islamic. Totodată, în bagajele acestuia au fost depistate obiecte ce facilitează staționarea persoanei pe timp de noapte în câmpuri deschise şi regiuni forestiere, precum şi parcurgerea pe jos a distanţelor lungi.

Având în vedere eventualele riscuri cu caracter terorist şi din raţionamente de securitate, generate de prezenţa cetăţeanului străin pe teritoriul Republicii Moldova, acesta a fost declarat persoană indezirabilă pe o perioadă de 15 ani.

Bărbatul a fost escortat către statul partener din Uniunea Europeană şi deferit organelor abilitate, în conformitate cu procedurile şi standardele internaţionale şi ca urmare a  acţiunilor comune ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ale Biroului Migraţie şi Azil al MAI.