Grădiniţa-creşă din satul Budeşti, municipiul Chișinău, a fost inaugurată vineri după ce a fost renovată cu fonduri oferite de România pentru reabilitarea instituţiilor preşcolare din Republica Moldova.

Grădiniţa a beneficiat de lucrări în valoare de peste 1,5 milioane de lei, dintre care 1,2 milioane din grantul românesc, iar restul constituie contribuţia localităţii. Cu aceste fonduri, la instituţia preşcolară din Budeşti s-a făcut izolarea termică, a fost schimbat sistemul de electricitate şi au fost renovate pavilioanele, informează Moldpres.

Daniel Ioniţă, ambasadorul României la Chişinău, a declarat la ceremonia de inaugurare că susţinerea acordată R.Moldova demonstrează că România face ceea ce promite.

Prin tot ceea ce facem aici, dorim să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor Republicii Moldova. Cred că este important să acordăm atenția cuvenită viitorului, să avem copii educați, iar sătenii din această frumoasă localitate să fie mulțumiți”, a subliniat diplomatul.

Prezent la inaugurare, Bogdan Rodeanu, deputat în Parlamentul României, a reiterat sprijinul statului român pentru R.Moldova.

Educația este una din prioritățile atât a statului moldovean, cât și a celui român. Viitorul este al celora pe care îi instruim astăzi. De aceea trebuie să investim în copiii noștri, trebuie să investim în facilitarea accesului la educație și la o asistență socială care îi va forma ca oameni mari”, a spus parlamentarul de la Bucureşti.

Director executiv al Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM), Mircea Eșanu, a menţionat că  „gestionarea banilor contribuabililor români, care sunt destinați grădinițelor din țara noastră, este o mare onoare și responsabilitate, iar pentru FISM este important ca toate lucrările să fie efectuate calitativ şi la timp”.

Grădiniţa din satul Budeşti este una dintre cele 933 de grădiniţe incluse în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova, cu investiţii de 26 milioane de euro. Peste 800 de grădiniţe au fost renovate în ultimii doi ani.