Polițiștii moldoveni nu se ocupă doar cu investigarea crimelor, prinderea infractorilor sau menținerea ordinii publice. Sunt zile când aceștia sunt alertați - de exemplu - să caute prin apartamente .... guzgani agresivi, învățați să facă dezordine. Un astfel de episod a fost recent raportat de către un ofițer superiorului său, șeful IP Botanica, Nicolae Cicariov.

Potrivit documentului obținut de reporterii Deschide.MD, pe 25 septembrie, la ora două jumătate noaptea, a fost efectuat un apel la poliție dintr-un apartament aflat pe strada Cuza Vodă. Ajuns la fața locului, polițistul a intrat în esența problemei: „Cineva ar fi aruncat în apartamentul cu pricina un guzgan agresiv, învățat să facă dezordine”. Persoana care locuia acolo ceruse ajutor de la oamenii legii pentru a investiga cazul și a găsi „răufăcătorul”.

La sfârșitul raportului, polițistul scrie: „Împreună cu solicitantul am verificat toate odăile, dar careva guzgani învățați nu s-au depistat. Rog materialul să fie remis la SP (Spitalul de Psihiatrie) pentru clarificare”.

Autenticitatea acestui document ne-a fost confirmată de șeful IP Botanica, Nicolae Cicariov. El ne-a spus, însă, că nu-i un caz ieșit din comun, or astfel de solicitări sunt înregistrate câte 3-4 pe zi.

Noi suntem obligați să reacționăm la toate apelurile, iar astfel de cazuri trebuie să le înregistrăm pentru a putea transmite materialele în adresa specialiștilor de la psihiatrie. Asta ne permite să ducem o evidență mai strictă a persoanelor care au  probleme de discernământ. Pentru dvs. e un caz amuzant, probabil, pentru noi - e unul obișnuit. Avem și alte cazuri care, într-adevăr, sunt amuzante, dar ele fac parte din activitatea zilnică a polițistului aflat la datorie în serviciului statului”, ne-a declarat Cicariov. 

Cazul de mai sus s-a finalizat cu înștiințarea medicilor psihiatri care urmau să examineze persoana în vederea stabilirii sau negării eventualelor probleme mintale.