Ziua Națională a Vinului 2017 a atras și în acest an mii de turiști din străinătate, care ne vizitează țara cu scopul de a cunoaște Vinul Moldovei și a se familiariza cu tradițiile noastre. Unitățile de cazare din capitală s-au dovedit din nou neîncăpătoare pentru toți doritorii de a participa la evenimentul din 7-8 octombrie.

Doar pe parcursul zilei de 7 octombrie, potrivit organizatorilor, zeci de mii de oameni au trecut prin porțile Zilei Naționale a Vinului din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Cea mai mare sărbătoare a tradițiilor împărtășește cu vizitatorii din țară și de peste hotare peste 1.000 de băuturi de calitate din partea celor 47 de producători autohtoni de vinuri și divinuri.

Actuala ediție este una cu multe noutăți. Cu scopul promovării consumului moderat de vin, organizatorii au pregătit vouchere care pot fi cumpărate la info-point-rile din Piața Marii Adunări Naționale. În schimbul acestor vouchere, vizitatorii primesc:
- un pahar de tritan (100% ecologic și reciclabil);
- un accesoriu special de purtat în jurul gâtului (port-pahar), astfel încât mâinile să fie libere;
- degustări de la 21 de vinării (participante la ofertă);
- două degustări de divinuri autohtone;
- degustarea Vinului Favorit;
- bilete de călătorie cu troleibuzul, încurajând vizitatorii să-și lase mașinile acasă;
- reducere de 20% la articolele promoționale Wine of Moldova (șepci, tricouri, pahare etc.).  
 
Totuși, se pare că ploaia a dat azi peste cap participarea vizitatorilor la cea de a doua zi a festivalului.
 

Desfășurată pentru al patrulea an consecutiv sub brandul unic de ţară „Vinul Moldovei. O legendă vie”, cea de-a XVI-a ediție a sărbătorii promovează, pe lângă consumul conștient și moderat al vinului, și conceptul de eco-friendly – armonia cu natura – pentru ca să „Păstrăm legenda vie”.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin”, cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei și cu sprijinul partenerului general Moldova Agroindbank.