Consiliul Coordonator al Audiovizualului a avertizat public şase posturi de televiziune care au reflectat campania electorală cu derogări de la legislaţia audiovizuală. Este vorba de posturile Prime TV, Canal 3, Canal 2, Publika TV, Accent TV şi NTV Moldova. Acestea şi alte trei posturi de televiziune, Realitatea TV, TV7 şi RTR Moldova, au fost îndemnate să respecte principiul informării din cel puţin două surse în cazul situaţiilor de conflict cu implicarea candidaţilor electorali.

În cadrul şedinţei CCA din 17 octombrie a fost prezentat raportul de monitorizare a 14 radiodifuzori în perioada 30 septembrie – 9 octombrie. Raportul arată că posturile Moldova 1, ProTV, N4 şi Ren Moldova au reflectat echidistant şi corect activităţile concurenţilor electorali în prima parte a campaniei electorale, transmite IPN.

Potrivit raportului, posturile Prime TV, Canal 3, Canal 2 şi Publika TV l-au favorizat vădit pe Marian Lupu şi l-au defavorizat pe Andrei Năstase. La Accent TV lui Igor Dodon i-a fost acordat peste 50% din timpul emisiunilor informative. Postul NTV Moldova l-a favorizat pe Igor Dodon, în dezechilibru cu alţi concurenţi electorali.

Totodată, monitorizarea a arătat că postul de televiziune Jurnal TV l-a favorizat accentuat pe Andrei Năstase, în materiale cu conotaţie pozitivă şi cu acordarea timpilor de emisie. La solicitarea reprezentanţilor postului, examinarea raportului privind Jurnal TV va avea loc în cadrul unei şedinţe ulterioare.

Membra CCA, Mariana Onceanu-Hadârcă, a menţionat că raportul reflectă percepţia generală a populaţiei şi confirmă că la posturile Prime TV, Publika TV, Canal 3 şi Canal 2 situaţia este gravă.

Câte 16-18 minute acordate lui Lupu în materiale cu conotaţie pozitivă este o reflectare tendenţioasă şi încalcă flagrant regulile. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Jurnal TV, care acordă prioritar timp lui Andrei Năstase. Şi la Accent TV, aproape 50 de minute îl avem pe Igor Dodon la acest post de televiziune. Sancţiunile se cer de la sine. Nici nu ştiu dacă are rost să mai facem apel. Sunt revoltată şi nemulţumită de faptul că nu pot acţiona altfel. Poate pentru campaniile electorale viitoare ar trebui să avem sancţiuni mai dure în funcţie de încălcări”, a declarat Mariana Onceanu-Hadârcă.

Şi Dragoş Vicol, membru CCA, a spus că trendul de polarizare a posturilor de televiziune este unul cât se poate de clar. „Cea mai mare durere este că se observă cu ochiul liber că această tendinţă de polarizare a posturilor TV se accentuează. Acestea au un public fidel. Gravitatea faptelor incluse în acest raport arată că posturile se tem că îşi vor pierde publicul, de aceea recurg la o asemenea reflectare. Posturile plătesc tribut celor care îi finanţează. Acest lucru mă deranjează cel mai mult”, a declarat membrul CCA.

De asemenea, membrii CCA au menţionat că doar adoptarea unui alt Cod al Audiovizualului sau amendarea celui existent ar putea permite aplicarea sancţiunilor pe măsura gravităţii încălcărilor admise de către radiodifuzori.