Serviciul Federal pentru Supravegherea Veterinară şi Fitosanitară (Rosselihoznadzor) a decis să majoreze volumul de import al măterialului săditor viticol şi pomicol, acceptând 18 agenţi economici din Republica Moldova. Decizia a fost luată în urma verificării mai multor pepiniere în raioanele Briceni, Edineț, Orhei, Strășeni și Sîngerei.

Un grup de specialişti ai Rosselhoznadzor în comun cu inspectorii ANSA, în perioada 18-24 iunie, au efectuat inspectarea pepinierelor pentru exportul materialului săditor viticol, pomicol şi decorativ din Republica Moldova în Federaţia Rusă. Pentru investigările comune planificate anterior au fost declarate 25 pepiniere, însă cinci dintre ele au fost inspectate în anul 2016 şi trei au refuzat să fie vizitate, motivând cu lipsa cererii comerciale pentru anul 2017 din partea partenerilor din Federaţia Rusă, potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

În cadrul vizitei echipa de experţi a investigat pepinierele amplasate în raioanele Briceni, Edineţ, Orhei, Străşeni şi Sîngerei. S-a efectuat observările vizuale în plantaţiile-mamă, şcolile de viţe altoite şi pomi altoiţi, a locurilor de pregătire şi păstrare a materialului săditor cu prelevarea a 183 mostre de plante, părţi de plante şi sol. Mostrele au fost prelevate de specialiştii ruşi în comun cu inspectorii teritoriali din raza de amplasare a pepinierei şi reprezentantul proprietarului companiei conform metodologiei de prelevare şi ambalare a probelor cu perfectarea etichetelor pentru fiecare probă în parte, a actelor de prelevare a mostrelor şi cu numerotarea mostrelor prelevate pentru fiecare pepinieră în parte.

Astfel, zilele trecute conducerea ANSA a fost informată de adjunctul conducătorului „Rosselihoznadzor”, Constantin Savencov, despre faptul că instituția rusă a decis să majoreze volum de import al măterialului săditor şi să accepte importul materialului săditor viticol şi pomicol din 18 pepiniere ale agenţilor economici din Republica Moldova.