Până la 1 octombrie curent, pe piaţa Uniunii Europene au fost exportate 10400 de tone de prune în stare proaspătă şi uscate, conform datelor operative ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Astfel, cota de export a prunelor, care prevede cantitatea de 10 mii de tone, a fost valorificată pe deplin, iar comparativ cu anul trecut exportul de prune pe piaţa comunitară s-a majorat cu 40 la sută, transmite IPN.

Pentru a îndeplini obligațiunile contractuale încheiate cu partenerii europeni, pomicultorii moldoveni solicită majorarea cotei de export a prunelor.

Cele mai mari cantităţi de prune în stare proaspătă şi uscate au fost livrate pe pieţele din România (4240 de tone), Polonia (4300 de tone), Letonia (610 tone), Cehia (373 de tone). În prezent prunele moldoveneşti sunt vândute în zece ţări membre ale Uniunii Europene.

Exportul prunelor este efectuat de 96 de companii. O cantitate considerabilă de fructe sunt exportate în Rusia – 18415 mii de tone, cu nouă mii de tone mai puţin comparativ cu anul trecut. Geografia exportului de fructe s-a extins, prunele fiind exportate pentru prima dată în anul curent în SUA, Canada, Irac şi alte ţări.