Cazul decesului tânărei de 15 ani în satul Parcani (traseul Tiraspol-Bender), lovită cu maşina pe trecerea de pietoni, a dat în vileag adevăratul chip al autorităţilor din stânga Nistrului, controlate de proprietarul concernului „Sheriff”, Victor Gușan. Declarația a fost făcută în exclusivitate pentru Deschide.MD de fostul șef al administrației de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk.

Potrivit lui, acest caz demonstrează că, dacă se dorește, investigarea unui omor poate fi înclinată în orice direcție.

Acest incident, consider, că este o tragedie neintenționată. Moartea unei tinere este un motiv serios pentru investigarea obiectivă și transparentă. De fapt, reieșind din acțiunile inițiale ale colaboratorilor poliției rutiere, dar și a persoanelor „neidentificate” care, se presupune, au scos numerele de înregistrare, există motive să credem că s-a încercat reorientarea anchetei pe piste comode. Îndoielile s-au întărit după răspunsurile vagi ale „ofițerului superior” [șeful MAI de la Tiraspol – n.r.] al Transnistriei, Ruslan Mova, dar și publicarea materialelor necredibile ale mass-media transnistrene. Consider că incidentul a scos la iveală realitatea negativă că autoritățile „noi-vechi”, controlate de Gușan, pot astăzi, dacă se dorește, înclina în orice direcție investigarea unui omor”, a declarat Șevciuk.

Fostul lider de la Tiraspol este de părerea că încercările de a mușamaliza cazul duc la apariția unei neîncrederi la adresa organelor de anchetă și presei locale.

Din păcate, în Transnistria rămân nedescoperite zeci de omoruri la comandă. Consider că anume „dirijorul” Transnistriei nu este interesat în descoperirea acestora. Consider că clasarea informației sau încercările de a clasa un omor de rezonanță cu participarea persoanelor, apropiate de „dirijor” subliniază esența subordonării distructive a principalelor instituții de stat și a conducătorilor organelor de drept, prin „coincidență”, toți sunt din anturajul lui Gușan, unui om de afaceri cu reputație dubioasă. Acest lucru duce la apariția unei neîncrederi rezonabile atât la adresa organelor de drept, cât și „autorităților formale” din RMN și presei locale. Consider că sistemul conducerii organelor de drept, construit ca urmare a înşelării cetățenilor Transnistriei, este otrăvit de spiritul ignoranței, incită în mod intenționat la frică, intimidează cetățenii cu numeroase fapte, precum dosare penale la comandă, discriminare, umilire, amenințare cu închisoarea, extorcarea banilor. Sunt înregistrate leziuni corporale, fabricarea dosarelor penale. Vreau să subliniez că societatea civilă din Transnistria, care nu s-a speriat și a venit la locul tragediei, s-a pronunţat pe Internet, demonstrează înțelegerea situației și faptul că nu mai înghit tirania „dirijorului” și „apropiaților”, de la creșterea sărăciei ca efect al unui lanț de decizii îndoielnice ale autorităților”, a menționat el.

Evgheni Șevciuk a dat asigurări rudelor și prietenilor fetei decedate că cei care se fac vinovați de acest caz, dar și cei care încearcă să falsifice datele din dosar, „vor fi pedepsiți mai devreme sau mai târziu”.

Permiteți-mi să-mi exprim condoleanțele și sprijinul față de rudele și prietenii fetei decedate și să-i asigur că cei care se fac vinovați vor fi pedepsiți mai devreme sau mai târziu. Inclusiv cei care au încercat sau încearcă să falsifice faptele incidentului. Mulțumesc, de asemenea, cetățenilor Transnistriei, jurnaliștilor care, în ciuda fricii care a fost semănată în Transnistria, au demonstrat o poziție civică. Cred că acest incident, care s-a întâmplat la aproape un an de la alegeri, face ca cetățenii să gândească și demonstrează că Transnistria are nevoie azi de schimbări pozitive pentru a supraviețui și a se dezvolta. Se pare că la aceste schimbări nu sunt capabili nici „dirijorul”, nici reprezentanții „controlați” ai autorităților transnistrene”, a declarat fostul lider transnistrean.

Amintim că incidentul a avut loc sâmbăta, 30 septembrie. O tânără, în vârstă de 15 ani, a decedat în satul Parcani (pe traseul Tiraspol-Bender), fiind lovită în plin, pe trecerea de pietoni, de o mașină marca „Lexus”, la volanul căreia s-ar fi aflat o rudă apropiată a unui conducător al concernului Sheriff.

----Potrivit internauților din stânga Nistrului, la câteva minute după incident, la fața locului a apărut poliția și câteva mașini fără numere de înmatriculare, în care a fost urcat şoferul Lexus-ului și evacuat de la locul accidentului, nu înainte de a fi scoase numerele de înmatriculare de la mașina care a lovit tânăra. Toate astea s-au întâmplat sub ochii polițiștilor din regiune. Internauții transnistreni s-au revoltat pe rețelele de socializare, denunţând numele şoferului.

La volanul Lexus-ului, în timpul accidentul se afla o rudă foarte apropiată a unui conducător a concernului Sheriff, care controlează, practic, întreaga regiune separatistă.

„Este vorba despre Șkilniuk Irina – soția șefului așa-zisului departament vamal privind contrabanda și nora deputatului din Sovietul Suprem de la Tiraspol, care este și șeful adjunct al directorului general al concernului Sheriff, Profiri Șkilniuk, notează un internaut transnistrean, adăugând că „informația a fost primită de la oameni, care cunosc mașina și stăpâna ei, adică Irina Șkilniuk și de la persoanele care au văzut-o pe aceasta la locul accidentului împreună cu prietenile sale”.