Lipsa încrederii între comunicatori și mass-media duce la o comunicare deficitară dintre stat și societate. Pe de o parte, jurnaliştii acuză că răspunsurile le parvin cu întârziere, adesea neîntemeiată, comunicatorii, pe de alta, argumentează prin numărul redus de personal şi volumul mare de muncă. În plus, spun ei, timpul de procesare a unei solicitări şi calitatea răspunsului elaborat ca atare depinde de gradul deschiderii şefilor de instituţii. Opiniile au fost exprimate în cadrul lansării worksop-ului „Provocări și soluții în comunicarea între instituțiile administrației publice și mass-media. Securitatea informațiilor și rolul comunicatorilor non-tradiționali în era noilor tehnologii”, luni, 2 septembrie, transmite IPN.

Dumitru Țîra, conducătorul Asociației pentru Dezvoltare și Cooperare, a spus că actualmente se observă o lipsă de încredere între comunicatori și mass-media. Potrivit lui, există mai multe tipuri de comunicare, inclusiv comunicarea directă dintre comunicator și jurnalist, bazată pe relații personale, comunicare ca răspuns oficial la solicitare etc.: ”Însă este cert că în contextul reformelor anunțate la nivelul administrației publice centrale, atunci când se schimbă comunicatorul, se schimbă și tipul de comunicare. Nu e normal să suni zile întregi la serviciul de presă al unei instituții de stat și să nu răspundă nimeni la telefon”.

Pentru a stabili relații mai bune între comunicatori și jurnaliști, Joseph Watson, profesor de comunicare în domeniul afacerilor publice de la Universitatea din Georgia, Grady College of Journalism and Mass-Media Communication, a recomandat organizarea de către comunicatori a evenimentelor neformale pentru a se stabili relații de încredere și a se menţine relațiile bune pe viitor cu mass-media. În același timp, pentru a fi mai eficienți, comunicatorii ar trebui să prioritizeze aria lor de activitate și să-și facă un plan de comunicare.

Potrivit expertului, nedorința de comunicare înrăutățește relația dintre cei doi subiecți, iar comunicarea eficientă duce la îmbunătățirea transparenței. El a încurajat comunicatorii să-și facă munca regulat și să găsească timp pentru a răspunde la toate întrebările jurnaliștilor. Joseph Watson consideră că necesitatea comunicării eficiente a instituțiilor statului cu publicul și mass-media este dictată de necesitatea combaterii și prevenirii corupției.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit, este de părere că în Republica Moldova există numeroase provocări în mass-media, precum exagerat de multele canale TV, provenite din Federația Rusă ca surse de propagandă, dar și monopolizarea spațiului media de către unii actori.

Powell Moore, fost reprezentant SUA la OSCE, a spus că libertatea de comunicare trebuie cultivată și protejată de influența factorilor politici. „Cuvintele sunt foarte importante, sunt un instrument foarte puternic. Din păcate, cred că în Republica Moldova există problema corupției, care aruncă o umbra asupra libertății presei, problema migrației și a conflictului transnistrean”, a spus Powell Moore

Workshop-ul va continua marți, 3 octombrie cu alte patru paneluri de discuții dintre experți, jurnaliști și comunicatori. Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltare și Cooperare și Cox International Center, Centrul de Instruire și Cercetare în Comunicații Internaționale și Mass-Media, Colegiul de Jurnalism și Comunicare Mass-Media Grady, Universitatea din Georgia, SUA.