UPDATE (21:19) La scurt timp după apariția interviului cu Gherman Gorbunțov, primarul de Bălți, Renato Usatîi, a venit cu comentarii pe pagina sa de Facebook: Încă o dată, înainte de alegeri, Plahotniuc îl foloseşte pe Gorbunțov. Noi am văzut acest lucru în 2014, când, înainte să ne scoată din cursa electorală, mă învinovățea de toate relele. Anul acesta se întâmplă din nou, media-holdingul lui Plahotniuc pregătește un nou film, unde Cristi Tabără şi Andrei Cojocaru va prosti întreaga ţară. Vom vedea împreună „melodrama”... Apoi voi ieși online şi veți înțelege, iar Plahotniuc va răspunde conform legii. Frica lui că eu voi distruge sistemul lor, poate fi justificată.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi și supranumitul „Raiderul nr.1din spațiul CSI”, Veaceslav Platon sunt doar niște executanți ai stăpânilor de la Moscova, care vor „să-și cumpere o țară pentru a deveni cetățeni de onoare”. O spune Gherman Gorbunțov, în cadrul unui interviu acordat pentru bloggerul Veaceslav Balacci. Coincidență, sau nu, dar acest interviu a apărut după ce un grup de procurori și ofițeri MAI au efectuat o vizită de lucru la Londra, acolo unde se află Gorbunțov.

În interviul de peste 30 de minute, supranumitul „bancherul negru” dar și fostul acționar al băncii moldovenești Universalbank, Gherman Gorbunțov, spune că „schema de spălare a miliardelor rusești, este aproape identică cu cea prin care Renato Usatîi a devenit acționar majoritar la Universalbank”, pe care o deținea Gorbunțov. Intervievatul face asemănările pentru că ambele scheme au fost efectuate de băncile a doi membri din grupul criminal „Solntsevo" – Boris Usherovich și Valery Markelov, dar și președintele SA „Căile Ferate Ruse" – Vladimir Yakunin, care ar fi un apropiat al familiei Putin. Primii doi sunt și cei care „au participat activ” la schema miliardelor, ba chiar și au „inventat-o. Legătura dintre aceste două scheme este foarte simplă, Renato pentru ei lucrează (n. red. Boris Usherovich și Valery Markelov). Este doar un executant. Își îndeplineșete lucrul pentru care este plătit, fură, omoară... tot ce poate el”.

Referitor la situația de la Universalbank, Gorbunțov spune că s-a întâlnit și cu fostul premier, Vlad Filat, care i-ar fi promis să-l ajute, „însă a făcut exact invers. Renato Usatîi întotdeauna flutura cu legitimația că este consilierul lui Vlad Filat. După evoluția lucrurilor în instanță, Usatîi a fost ajutat de Platon, care este cunoscut în Rusia”. În interviu bancherul mai spune că i-a propus lui Usatîi să vină la Londra pentru ca să treacă testul cu detectorul de minciuni, iar dacă ceea ce susține Gorbunțov nu se adeverește, atunci acesta își va cere scuze public față de Usatîi. Liderul Partidului Nostru (PN) însă nu a dat curs invitației.

Despre cariera politică a lui Usatîi în Republica Moldova, același Gorbunțov spune că președintele PN „trebuie să ajungă la cârma țării” pentru că el trebuie să-și motiveze banii pe care i-a primit de la „băieții serioși” [...] „Ei vor să-și cumpere o țară mică pentru a fugi și a se ascunde (n. red. Boris Usherovich și Valery Markelov), [...] pentru a deveni cetățeni de onoare într-o țară mică”. Gorbunțov a mai adăugat că Procuratura Generală din Republica Moldova colaborează cu Scotland Yard - Serviciul Poliţie Metropolitană a Procuraturii Generale a Marii Britanii în cazul său, și că oamenii legii din cele două țări încep a identifica elemente comune în acest sens. Singur Gorbunțov declară că colaborează cu oamenii legii din ambele țări.

În acest context Gorbunțov spune că Usatîi ar fi încercat chiar zilele trecute să plătească printr-un intermediar 600 de mii de dolari familiei lui Vitalie Proca, cel care ar fi încercat să-l asasineze pe Gobunțov la Londra pentru ca acesta să dea depoziții false unde să nu figureze primarul din Bălți.

De precizat este și faptul că un grup de procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (Lilian Bacalîm - procuror în secția crimă organziată PG, Valeriu Bodean - șef secție Crimă Organizată și Petrușenco Ruslan - colonel de poliție, șef secție, cazuri Excepționale DOS a IGP), de comun cu ofiţerii Inspectoratului General al Poliţiei (Gheorghe Cavcaliuc - șeful adjunct al IGP) al MAI au mers într-o deplasare de serviciu în capitala Marii Britanii, oraşul Londra. În cadrul acesteia, procurorii moldoveni au avut întrevederii cu reprezentanţii Scotland Yard - Serviciul Poliţie Metropolitană, Procuraturii Generale a Marii Britanii precum şi cu cei de la National Crime Agency. Vizita a avut drept scop consolidarea relaţiilor bilaterale între instituţiile de drept din Republica Moldova şi cele din Marea Britanie, dar şi s-a lucrat pe cauze comune de criminalitate organizată, care au tangenţă cu Republica Moldova şi Marea Britanie, figuranţii cărora sunt cetăţeni ai ambelor state. 

Interviul integral îl puteți vedea aici.