Jurnalista din Rusia, căreia i-a fost refuzată intrarea în R. Moldova, a lansat mai multe declarații mincinoase în paginile cotidianului „Komsomolskaia Pravda” cu privire la incidentul de pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Ea a pretins că ar fi fost agresată de către polițiștii de frontieră, chiar dacă le-a comunicat scopul vizitei, inclusiv faptul că a fost invitată de președintele țării în vederea unui interviu. Aslamova a făcut publică și o fotografie pe care se pot observa urme de violențe. Serviciul de presă al Poliţiei de Frontieră a declarat, însă, că afirmaţiile jurnalistei ruse nu sunt adevărate, potrivit REALITATEA.MD.

Reprezentanta serviciului de presă a Poliței de Frontieră, Raisa Novițchi, a declarat pentru Realitatea.md că jurnalista rusă a fost reținută pe Aeroportul din Chișinău din motiv că a tăinuit scopul real al vizitei sale în Republica Moldova.

„Polițiștii de frontieră nu au fost agresivi și s-au comportat cu aceasta conform procedurilor standarde. Declarațiile pe care le-a făcut în presă nu sunt adevărate”, a declarat ofițerul de presă.

Întrebată de ce Aslamova a fost trimisă în România şi nu în Rusia, aceasta a spus că jurnalista a venit cu o cursă București-Chișinău și a fost trimisă în direcția din care a venit în R. Moldova.

Totodată, sursele Realitatea.md spun că jurnalista s-a prezentat inițial drept turist, cu alte documente, și a vorbit în limba engleză, fapt ce a provocat suspiciunile poliției de frontieră.

Potrivit presei din Federația Rusă, Aslamova a fost reținută imediat la Secția de control al pașapoartelor de către polițiștii de frontieră ”înarmați cu automate”, care, fără a explica motivul, ”au târât-o prin tot aeroportul și au aruncat-o ca pe un sac într-un avion spre România, ci nu spre Rusia”. 

În interviul pentru „KP”, jurnalista a declarat că ”cinci polițiști o duceau de mâini şi picioare prin întreaga clădire a aeroportului fără a explica vreo cauză”, chiar dacă ea de la bun început a declarat că vine în țară la invitația președintelui Dodon.

„Când am început să strig Libertatea cuvântului! Manifestați agresiune față de jurnaliștii ruși!, ei m-au tras cu o viteză și m-au aruncat cu forța în avionul românesc. Când am ajuns la picioarele stewardesei, aceasta a făcut ochi mari, toți pasagerii mă priveau. Deja în România, un polițist m-a liniștit și mi-a zis în șoaptă că Republica Moldova este o țară sălbatică: acolo lipsesc legile și ordinea! Încă mai vor și în Europa!”, a declarat Aslamova, citată de Realitatea.md

Președintele Dodon a reacționat imediat la acest scandal provocat de jurnalistă, publicând și o postare pe rețele de socializare: 

„Sunt indignat de interdicţia de intrare pe teritoriul ţării pentru jurnalista ziarului „Komsomolskaia prava”. Şovinii rusofobi din birourile guvernamentale depășesc orice limite. În prezent, pentru fiecare jurnalist din Rusia care intră pe teritoriul ţării noastre, trebuie să-i fie expediată o invitaţie personală. La miezul zilei voi avea informația deplină despre motivele deportării jurnalistei Daria Aslamova. Interviul va avea loc în orice condiții. Aici sau la Moscova”, a menționat nemulțumit Dodon.