PCCOCS și Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane au confirmat și oferit detalii despre reținerea directorului gimnaziului-internat Nr.3 - subiect publicat ieri pe Deschide.MD, cu trimitere la surse didactice. Reprezentanții instituțiilor amintite spun că, pe lângă directorul Igor Sandler, a fost reținut și un bărbat de 40 ani, suspectat că ar fi exploatat sexual un copil minor.

Timp de cinci luni de documentare, ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au stabilit că la finele lunii mai 2016, un bărbat din municipiul Chişinău, prin înțelegere cu directorul Igor Sandler, au selectat un băiat cu vârsta de 15 ani, dintr-o familie social-vulnerabilă, aflat sub tutela instituţiei de învăţământ. Minorul a fost selectat cu scopul exploatării sexuale.

Ulterior, bărbatul a început să-i ofere copilului diferite cadouri: bani, haine, jocuri electronice, distracţie în localuri de agrement, iar la începutul verii a anului curent, copilul a trecut să locuiască împreună cu suspectul, într-un apartament închiriat, unde copilul ar fi fost supus exploatării sexuale.

Ca urmare a investigațiilor, s-a constatat că directorul instituţiei de învăţământ, fiind reprezentantul organului de tutelă, a permis ca minorul să locuiască cu abuzatorul, deşi copilul trebuia permanent să se afle în instituţia de învăţământ.

La fel, în acţiunile directorului, au fost constatate şi acţiuni de tortură comise în privinţa mai multor copii pentru nereuşitele şcolare ori pentru abateri disciplinare.

În urma perchezițiilor la domiciliile suspecților și în biroul directorului instituției, au fost depistate și ridicate arme și acte ce reglementează activitatea instituției de învățământ.

Suspecții au fost reţinuţi, iar în prezent în privinţa acestora este aplicat arestul preventiv. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceștia riscă închisoare de la 15 la 20 de ani.

Totodată, se întreprind măsuri în vederea stabilirii rolului şi altor angajaţi din cadrul instituţiei de învăţământ şi organelor cu atribuţii de control.

Un suport esenţial a fost acordat şi de organizaţia non-guvernamentală „La Strada".