Preotul-paroh Ştefan Ciugui din satul Lalova, raionul Rezina, antrenează o echipă de fotbal formată din fete cu vârste de 14-16 ani. Fetele cântă și în strana bisericii, scrie thewomen.md.

Potrivit sursei citate, pasiunea preotului pentru fotbal l-a determinat să formeze FC „Nistru Lalova”, compusă din fetele care cântă în corul bisericesc din localitate. Împreună cu echipa participă la campionatul raional de fotbal, iar unele dintre fotbaliste sunt selectate și în componenţa echipei reprezentative a raionului, participând la competiţiile de fotbal la nivel naţional.

Prin muncă și perseverență, sub atenta supraveghere a preotului-antrenor, fetele au reușit să obțină rezultate excepționale la toate competițiile unde au participat. 

Și pentru că pasiunea pentru sportul rege se intersectează de foarte multe ori cu obligațiile de slujitor al Domnului, adesea, în zilele de meciuri, preotul merge pe terenul de fotbal direct de la Liturghie. Alteori, deja după meciuri, preotul vine la biserică şi slujeşte Vecernea. La fel procedează şi fetele care cântă în corul bisericesc.

„Am jucat fotbal întotdeauna. Fac activitate de voluntariat şi îmi dedic timpul şi resursele de care dispun pentru o activitate de ocupare a timpului liber al fetelor. Unele fete mai cântă în corul bisericesc, deci nu mi-a fost complicat să stabilesc cu ele o linie de comunicare. Indirect, soţia este profesoară la gimnaziu şi le cunoaştem pe fete, iar participarea la campionat deja este un rezultat bun”, a spus părintele Ştefan Ciugui, pentru sursa citată. 

Pe micul stadion al gimnaziului din Lalova, unde, de obicei, au loc antrenamentele, fetele îşi făcut apariţia echipate corespunzător, pentru că părintele a avut grijă să investească și în echipamente, deoarece au potențial. Le întreb ce contează în acest sport pentru dezvoltarea lor personală.

„Spiritul de echipă. Fără această calitate, nu ai cum să perseverezi”, susțin fetele. 

Unica discrepanţă între fotbaliste ar fi că nu toate sunt fane ale echipei spaniole de fotbal „Barcelona”, însă obișnuiesc să urmărească meciurile de fotbal al echipelor mari, să analizează unele meciuri sau evoluări ale fotbaliştilor.

Chiar dacă joacă fotbal și cântă în strana bisericii, pentru fete şcoala rămâne o prioritate. Că sunt preocupate de învățătură o demonstrează notele de 8, 9 și 10, dar și rezultatele frumoase de la olimpiade sau alte activități extracuriculare.

sursa: thewoman.md