Ministerul Educației, Cercetării și Culturii intenționează să transfere 25 de locuri bugetare alocate pentru Școala Profesională din orașul Cupcini, raionul Edineț, de la specialitatea „Asamblor montator profile aluminiu și geam termonat” la specialitatea de „Bucătar”.

Potrivit ministerului, elevii și părinții școlii profesionale din orașul Cupcini, raionul Edineț au depus către Cancelaria de Stat o petiție, cu 25 de semnături, prin care cer modificarea locurilor bugetare, întrucât specialitatea de „bucătar” are un surplus de elevi, iar cea de „asamblor montator profile aluminiu și geam termonat” nici 50 la sută din numărul de locuri alocate la buget nu au fost completate.

Dintre cei 25 de beneficiari, 23 provin din mediu rural, iar limba de instruire solicitată de aceștia este limba rusă. Ministerul Educației a analizat situația dată și a elaborat un proiect care trebuie adoptat de Guvern pentru modificarea propriu-zisă. 

Amintim că, două laboratoare moderne, dotate cu echipament performant, au fost inaugurate la 7 aprilie 2017, la Școala Profesională din or. Cupcini, r-l Edineț. În aceste laboratoare sunt instruiți elevii de la meseriile bucătar și cofetar, care pot să aplice în practică cunoștințele teoretice, pentru a-și spori competențele și abilitățile profesionale.

La Școala Profesională din or. Cupcini, Edineț, își fac studiile aproape 500 de elevi, dintre care în jur de 200 studiază la meseriile bucătar și cofetar. În total, instituția pregătește specialiști la șase meserii: bucătar, cofetar, autolăcătuș, tractorist, electrogazosudor-tăietor cu gaze, operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor, fiind o instituție strategică pentru pregătirea profesional-tehnică din regiunea de nord a țării.