Postul public de televiziune „Moldova 1” a lansat o invitaţie liderului Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu şi preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, pentru a discuta revendicările opoziţiei extraparlamentare privind introducerea sistemului mixt de vot.

TRM a răspuns, totodată, solicitării, liderilor de opoziție, de a acorda o oră de emisie săptămânal, menționând că administrația televiziunii publice respectă necondiţionat Constituţia Republicii Moldova şi cadrul legal naţional în domeniul mass-media şi va acţiona ca atare în continuare.

„Statutul televiziunii publice este reglementat direct de Codul Audiovizualului al Republicii Moldova, iar articolelel 50 şi 52 din acest cod conţin norme imperative cu privire la independenţa editorială a companiei, care este reglementată prin lege”, se spune în răspuns.

La fel, conducerea TRM afirmă că „nu va admite nici o presiune şi ingerinţă în activitatea şi independenţa sa editorială, indiferent de partea cărei autorităţi sau partid ar veni aceasta”.

„În timpul apropiat va fi organizată o întâlnire cu liderii sau reprezentanţii partidelor la care vor fi discutate modalităţile de conlucrare pe viitor. Începând cu săptămâna viitoare, vor invita în cadrul emisunii „Moldova în direct” reprezentanţi ai partidelor extraparlamentare”, se mai precizează în document.

Liderii de opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase au solicitat la începutul acestei săptămâni, conducerii televiziunii publice Moldova 1 să acorde opoziției o oră de emisie pe săptămână. Aceștia anunțau că, în cazul în care TRM nu va accepta solicitările lor partidele își asumă dreptul să reia protestele în ziua de duminică, 24 septembrie.