Trei polițiști, reținuți în dosarul Brăguța, au fost mutați din izolator în arest la domiciliu. Decizia a fost luată acum câteva minute de magistrați, după ce aceștia au respins demersul procurorilor de prelungire a arestului în izolator.

Procurorul care instrumentează cazul a declarat presei că a fost înaintat și un demers privind suspendarea din funcție a celor trei polițiști, însă deocamdată nu este un răspuns.

Amintim că ieri Procuratura Generală a anunțat că încă 10 polițiști sunt bănuiți de tratamente inumane și degradante în dosarul morții lui Andrei Brăguța. Toți sunt angajați ai Izolatorului de detenție preventivă al Poliției Capitalei.

Săptămâna trecută, Deschide.MD scria că procurorul general, Eduard Harunjen, a cerut ca judecătorul Iurie Obada și procurorul Ivan Filimon, care l-au trimis în arest pe Andrei Brăguța, să fie sancționați. Șeful PG a sesizat consiliile disciplinare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor, care urmează să investigheze acțiunile celor doi și să propună sancțiuni.

Potrivit procurorului care instrumentează dosarul Brăguța, atât judecătorul care a emis mandatul de arestare, cât și acuzatorul care a solicitat arestarea lui Braguța, ar fi încălcat Codul de Procedură Penală.

--Pe data de 4 septembrie, Eduard Harunjen a ieșit în conferință de presă pentru a anunța că cinci persoane au fost reținute de procurori în cazul deținutului care a decedat în penitenciar. Printre aceștia sunt trei polițiști și două persoane care se aflau în arest preventiv. Harunjen a adăugat atunci că responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori vor fi, de asemenea, anchetaţi în dosarul deschis de Procuratura Generală. Dosarul penal a fost pornit pentru tortură şi rele tratamente.

Tânărul Andrei Brăguța a decedat pe 26 august la spitalul penitenciarului Pruncul, după ce fusese reținut pentru comportament agresiv și eschivarea de un echipaj al poliției de patrulare.

Potrivit imaginilor obținute pe surse de Deschide.MD, bărbatul, de 31 ani, a fost violent în timpul reținerii, dar și în perioada cât a fost ținut în comisariatul de poliție. Familia susține că acesta ar fi fost bătut de polițiști. Între timp, expertiza medico-legală a constatat că barbatul a murit de „bronhopneumonie purulentă bilaterală".