Organizațiile de media din Republica Moldova califică decizia Guvernului, din 12 octombrie, de demitere a lui Ion Terguță din funcția de director al Companiei Teleradio „MIR” în Moldova, drept o reacție de răspuns la criticile pe care jurnalistul le aduce adesea la adresa actualei guvernări. Într-o declarație pe care o semnează, reprezentanţii ONG-urilor îşi exprimă îngrijorarea față de decizia de a propune Consiliului director al Companiei MIR să-l numească în această funcție pe Valeriu Reniță, fost purtător de cuvânt al ex-preşedintelui Vladimir Voronin.

Din punctul nostru de vedere, această numire face parte din strategia actualei guvernări de a-şi subordona cât mai multe instituții de presă şi a le transforma într-o portavoce a puterii, contribuind la creşterea concentrării mass-media. Din anticamera preşedintelui Companiei „MIR”, R.I. Batârşin, ni s-a comunicat că instituția nu deține nicio informație cu privire la demiterea lui Ion Terguță”, se menționează în declarație.

Semnatarii cer Guvernului să-şi revadă decizia din 12 octombrie. Potrivit lor, Compania „MIR” emite 24 din 24 de ore pe teritoriile majorității țărilor din cadrul CSI, în fața a zeci de milioane de telespectatori, de aceea este foarte important ca postul să reflecte corect şi echidistant realitatea din Republica Moldova, transmite IPN.

Totodată, semnatarii atrag atenția conducerii Companiei „MIR” că prin înlăturarea de către Guvern a jurnalistului Ion Terguță din postul de director al Companiei din Moldova s-a comis un act de inechitate, la baza căruia stau nu motive legate de profesionalism, ci interesul unor guvernanți de a-şi subordona presa.

Printre semnatari se numără: Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Centrul „Acces-Info”, Centrul de Investigații Jurnalistice şi Asociația Telejurnaliştilor Independenți.