Trei cetăţeni al Israelului riscă până la 7 ani de închisoare în Republica Moldova pentru faptul că asigurau aici, contra cost, aflarea ilegală a compatrioţilor lor. Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat în acest sens urmărirea penală, asupra cazului urmând să se pronunţe instanţa.

Urmărirea penală pe caz a fost începută în luna noiembrie anul trecut. S-a constatat că din anul 2014 până la 7 iunie 2017, urmărind scopul obţinerii unui profit material, contra sumelor de bani cuprinse între 500 şi 1700 euro pentru fiecare persoană, cei în cauză au asigurat obţinerea frauduloasă a permiselor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţenii Statului Israel, sosiţi pe teritoriul Republicii Moldova în scopul efectuării studiilor universitare, organizând ca atare şederea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova a cetăţenilor statului Israel, care nu sunt nici cetăţeni şi nici rezidenţi ai Republicii Moldova.

În cooperare cu ofițerii Biroului Migrației și Azil al MAI, au fost documentate și constatate 268 de episoade privind obţinerea frauduloasă a permiselor de şedere pe teritoriul Republicii Moldova de către cetățeni ai Statului Israel, în care au fost implicate persoanele învinuite.

În prezent, în privinţa lor este aplicat arestul preventiv, iar investigaţiile continuă.

În cazul în care vor fi găsite vinovate, persoanele implicate în săvârșirea infracțiunii de organizarea migrației ilegale riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 5 la 7 ani.

Totodată, PCCOCS a cerut Biroului Migrație și Azil al MAI să întreprindă măsurile ce se impun în privința persoanelor figurante în caz, care au obținut dreptul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova prin prezentarea unor acte falsificate.