Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală pentru a investiga cazul unei fete care ar fi fost maltratată în Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru.

Potrivit unui comunicat de presă emis de OMBUDSMAN, avocații s-au autosesizat în urma unei postări pe rețelele de socializare a mamei persoanei internate în instituția medicală, în care povestește că fiica ei a fost bătută de sanitarele spitalului. Fetei nu i s-ar permis să fie vizitată timp de două săptămâni, iar sâmbătă seara a fost adusă cu vânătăi pe corp.

„S-a dovedit că de vină sunt infirmierele. Eu mi-am internat fiica, ca să fie tratată și îngrijită, dar nu să fie desfigurată", se arată în mesajul mamei postat pe Facebook.

Având în vedere imaginile, angajații Oficiului Avocatului Poporului, Ada Șimon și Alexandru Zubco, au efectuat o vizită de verificare primară a acțiunilor autorităților publice, persoanelor cu funcții de răspundere de toate nivelurile, prin prisma atribuțiilor funcționale, legislației naționale și a standardelor internaționale în domeniul drepturilor omului în contextul asigurării dreptului la integritate fizică și psihică și la asistență medicală necesară față de pacientele custodiate de Spitalul Clinic de Psihiatrie.

S-a constatat existența unor echimoze și leziuni de diferite dimensiuni, cu o localizare proaspătă pe corpul pacientei.

În temeiul celor atestate, Avocatul Poporului a sesizat Procuratura Generală în vederea inițierii unei investigații efective privind alegațiile de rele tratamente față de femeie.

„Atunci când o persoană face afirmații credibile că a fost supus unor tratamente din partea lucrătorilor poliției sau a altor agenți ai statului, se impune efectuarea unei investigații oficiale efective. Iar în cazul în care statul omite să facă acest lucru, poate exista o situaţie care să cadă sub incidenţa art. 3 din Convenţia Europeană a drepturilor omului. Această obligaţie derivă şi din prevederile art.10 alin.(31) CPP al Republicii Moldova, conform cărora sarcina probaţiunii neaplicării torturii şi a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante îi revine autorităţii în a cărei custodie se află persoana privată de libertate, plasată la dispoziţia unui organ de stat sau la indicaţia acestuia, sau cu acordul ori consimţământul său tacit”, se arată în comunicatul emis de Avocații Poporului.