Deşi ieri s-a împlinit un an de la reținerea celor 15 judecători în „dosarul” Laundromat, nimeni încă n-a fost condamnat. Procurorii acuză detalii de ordin tehnic, care au generat situaţii imprevizibile.

Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Deschide.MD că este un dosar "complex", care a impus o investigare amănunțită în timpul urmăririi penale. Ulterior, dosarele au fost deschise pentru fiecare judecător, în parte, şi trimise în judecată. Procurorii au cerut ca dosarele să fie mutate la judecătoriile din raioanele de provenienţă a celor în cauză.

„Când au ajuns dosarele în raioane, mulți judecători au refuzat să examineze dosarele respective, invocând că au fost colegi cu magistrații reținuți”, a declarat Morari, precizând că aceste chestiuni tehnice au dus la prelungirea perioadei de examinare a dosarelor magistraților reținuți în „dosarul” Laundromat.

Amintim că Deschide.MD a publicat în exclusivitate lista judecătorilor reținuți în dosarul „Laundromat”. Aceștia sunt:

----------- Ştefan Niţă - judecător la Curtea de Apel

Garri Bivol - judecătorul Judecătoriei sectorului Centru

Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Rîșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Serghei Popovici – președinte Judecătorie Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistratul de la Judecătoria Râșcani

Valeriu Gâscă – judecător la Judecătoria Râșcani 

Serghei Gubenсo - Judecătoria Comrat

Serghei Lebediuc - Judecătoria Militară

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Gheorghe Marchitan - magistratul de la Judecătoria Căușeni

Gheorghe Gorun - fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei

Dintre aceștia, Iurie Ţurcan, fost magistrat al judecătoriei Râșcani, a decedat în penitenciar la sfârșitul lui 2016.

Un alt judecător vizat în acest dosar era Victor Orândaș, care era plecat din țară în timpul reținerilor. El nu a mai revenit în Republica Moldova. 

Inculpaţilor le este imputată complicitatea la spălarea banilor în proporţii deosebit de mari şi pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei hotărâri contrare legii, soldată cu urmări grave. Potrivit materialelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi fost parte a unei scheme criminale,, care a permis spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a circa 20 de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă. Deşi investigaţiile privind spălătoria rusească au durat mai mult timp, alte acţiuni de urmărire penală ale procurorilor au permis acumularea unor probe pertinente pentru a demonstra implicarea celor învinuiţi în schema de spălare de bani, precum şi iniţierea unor noi cauze penale.

Inculpaţii au fost reţinuţi de procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA în cadrul unei operaţiuni de amploare, desfăşurată în toamna anului trecut la Chişinău, dar şi în alte localităţi ale ţării. Acţiunea a avut loc în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul spălării de bani, şi s-a derulat cu acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care a permis cercetarea penală, percheziţionarea şi reţinerea acestora.

În privinţa inculpaţilor sunt aplicate măsuri preventive sub formă de arest preventiv, arest la domiciliu şi eliberarea provizorie sub control judiciar.

Totodată, în cazul a două persoane - un judecător şi un executor judecătoresc - au fost anunţaţi în căutare internaţională, pe numele lor fiind emis mandat de arestare, deoarece se ascund de organul de urmărire penală. În cazul unei altei persoane - un judecător - urmărirea penală urmează a fi încetată şi cauza penală clasată în legătură cu decesul său.

Pentru aceste infracţiuni, legislaţia prevede până la 10 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate de până la 5 ani.