Încă 10 polițiști sunt bănuiți de tratamente inumane și degradante în dosarul morții lui Andrei Brăguța. Potrivit surselor Deschide.MD, aseară, procurorii le-au adus la cunoștință statutul procesual. Toți sunt angajați ai Izolatorului de detenție preventivă al Poliției Capitalei. Reprezentanții PG nu răspund la telefon pentru a confirma sau infirma acest lucru.

(UPDATE 11:00) Procuratura Generală a examinat 1000 de ore de imagini video de pe șase camere instalate în izolator, iar în urma analizei, 10 angajați din 4 schimburi sunt suspectaţi că l-ar fi lăsat în pericol și că ar fi tolerat tortura în raport cu Brăguța. Procurorul Ion Caracuian susține că angajații au fost audiați și că aceștia nu-și recunosc vina, iar în timp ce unii au făcut declarații, alții au refuzat să o facă.

Asupra angajaților suspecți a fost aplicată măsura de obligare de a se prezenta la organele de urmărire penală. Deocamdată, Procuratura nu poate solicita suspendarea lor din funcție, însă acest lucru poate fi realizat de conducerea Inspectoratului General de Poliție.

La rândul său, șeful IGP, Alexandru Pânzari, a declarat pentru Deschide.MD că ancheta de serviciu a fost anexată la dosarul în gestiune, însă deocamdată nu există suficiente motive pentru suspendarea din funcție a celor 10 polițiști.

Săptămâna trecută, Deschide.MD scria că procurorul general, Eduard Harunjen, a cerut ca judecătorul Iurie Obada și procurorul Ivan Filimon, care l-au trimis în arest pe Andrei Brăguța, să fie sancționați. Șeful PG a sesizat consiliile disciplinare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii și cel al Procurorilor, care urmează să investigheze acțiunile celor doi și să propună sancțiuni.

Potrivit procurorului care instrumentează dosarul Brăguța, atât judecătorul care a emis mandatul de arestare, cât și acuzatorul care a solicitat arestarea lui Braguța, ar fi încălcat Codul de Procedură Penală.

-- Pe data de 4 septembrie, Eduard Harunjen a ieșit în conferință de presă pentru a anunța că cinci persoane au fost reținute de procurori în cazul deținutului care a decedat în penitenciar. Printre aceștia sunt trei polițiști și două persoane care se aflau în arest preventiv. Harunjen a adăugat atunci că responsabilii din sistemul penitenciar, magistraţi, dar şi procurori vor fi, de asemenea, anchetaţi în dosarul deschis de Procuratura Generală. Dosarul penal a fost pornit pentru tortură şi rele tratamente.

Tânărul Andrei Brăguța a decedat pe 26 august la spitalul penitenciarului Pruncul, după ce fusese reținut pentru comportament agresiv și eschivarea de un echipaj al poliției de patrulare.

Potrivit imaginilor obținute pe surse de Deschide.MD, bărbatul, de 31 ani, a fost violent în timpul reținerii, dar și în perioada cât a fost ținut în comisariatul de poliție. Familia susține că acesta ar fi fost bătut de polițiști. Între timp, expertiza medico-legală a constatat că barbatul a murit de „bronhopneumonie purulentă bilaterală".