Creștinii ortodocși care respectă calendarul de stil vechi sărbătoresc astăzi, 21 septembrie, Nașterea Maicii Domnului, numită în popor și Sfânta Maria Mică. Este una din cele patru sărbători împărătești închinate Maicii Domnului, transmite IPN.

Potrivit tradiției, în ziua de Sfânta Maria Mică oamenii fac pelerinaje la mănăstiri şi duc la biserică fructe, pâine și lumânări pentru binecuvântare. Credincioșii merg de dimineața la slujbă și se închină icoanei Maicii Domnului.

Parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, spune că pentru Biserică Maica Domnului este cea prin care s-a adus Dumnezeirea pe pământ, prin nașterea Domnului, iar această zi este cinstită în mod deosebit. „Nașterea fecioarei Maria e o alegere a cerului pentru lume, pentru ca noi să nu mai spunem că Doamne nu știi necazurile și greutățile noastre”. La această sărbătoare slujbele sunt deosebite prin cântări, se oficiază liturghie, iar preoții îmbracă veșminte verzi ca simbol al nemuririi.

În popor se spune că în această zi nu se aprinde focul, deoarece ar aduce nenorociri. Preotul spune însă că sărbătorile religioase nu au nimic cu superstițiile. „Altă greșeală este că oamenii sărbătoresc cu vin, cu bere, mai joacă și o partidă în cărți”. Preotul Ioan Ciuntu spune că această zi ar trebui cinstită prin rugăciune, printr-un acatist, printr-o cântare bisericească de suflet. Oamenii pot merge la cineva care este în temniță sau la spital, să-i viziteze pe cei necăjiți, să facă milostenie și fapte bune. „E bine când sărbătorile religioase le ținem cu strictețe și nu ne deșurubăm ca să ne ducem la lucruri mărunte, pentru că astfel omul se dezbate de la cele creștinește. Credința fără fapte bune este moarte”, a spus preotul.

În credința populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului mai reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă și momentul în care noul anotimp începe să își intre în drepturi.

În această zi, îşi sărbătoresc hramul multe biserici, localități și familii. La fel, femeile care poartă numele Maria își sărbătoresc Ziua Numelui.