Un deţinut din Taraclia s-a automutilat în semn de protest. S-a întâmplat la 31 august 2017, ca urmare a aplicării sancțiunii disciplinare pentru încălcarea regimului de detenție („suspendarea dreptului la întrevederi pe un termen de 3 luni").

DIP precizează într-un comunicat că, imediat, celui în cauză i-a fost acordat primul ajutor medical de către medicii din instituția de detenție și, concomitent, a fost anunțată Procuratura raionului Taraclia, cazul fiind încă în proces de documentare.

„Departamentul Instituțiilor Penitenciare regretă astfel de cazuri care, rar, dar încă se mai regăsesc în sistem, iar acțiunile de automutilare a deținutului respectiv poartă doar un caracter de presiune asupra administrației penitenciarului”, se mai menționează în comunicat.

La rândul său, site-ul crimemoldova.md scrie că deţinutul şi-a provocat o rană în regiunea abdomenului cu o săptămână în urmă şi susţine că nu îi este acordat ajutorul medical corespunzător. Deținutul a precizat că medicul închisorii i-ar fi propus să-i coase rana fără anestezie, dar a refuzat.

Victor Gorincioi, un condamnat care îşi ispăşeşte pedeapsa de 12 ani la Penitenciarul nr.1 din Taraclia, s-a automutilat în semn de protest că administraţia închisorii nu-i permite întrevederile cu rudele. Deţinutul şi-a provocat o rană în regiunea abdomenului cu o săptămână în urmă şi susţine că nu îi este acordat ajutorul medical corespunzător.