Administraţia postului public de televiziune Moldova 1 a lansat un Apel prin care îşi exprimă dezacordul faţă de încercarea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) de a discredita şi defăima imaginea televiziunii naţionale prin intermediul unor acţiuni agresive de pressing şi de imixtiune în politica editorială.

În apel se menționează că echipa postului public de televiziune este ținta unor acuzații nefondate încă de la lansarea protestelor PPDA.

„Lucrurile au recidivat în data de 17 septembrie curent, în cadrul protestului care a avut loc în fața televiziunii Moldova 1. Liderii PPDA și PAS au promovat mesaje calomnioase, agresive și lipsite de bază factologică. Încercările directorului televiziunii de a stabili un dialog cu liderii PAS și PPDA s-au soldat cu eșec din cauză că liderii protestului nu i-au permis să-și expună punctul de vedere", se menționează în apel.

De asemenea, în apel se mai spune că protestatarii nu s-au rezumat la vociferarea și înaintarea revendicărilor, ci au agresat verbal atât conducerea televiziunii, cât și echipele de filmare care-și făceau meseria.

„Directorul televiziunii a încercat să prezinte informații privind numărul de reportaje și emisiuni care au reflectat evenimentele generate de PAS și PPDA, dar, din păcate, niciun argument nu a fost ascultat, liderii PAS și PPDA etalând un comportament intolerant, agresiv și neconstructiv."

În acest context, Moldova 1 face apel către organismele internaţionale şi ONG-urile de media să ia atitudine în legătură cu presiunile asupra postului public de televiziune. Vedeți AICI textul integral al apelului.

Menționăm că astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, liderii PAS și PPDA au reiterat că solicită conducerii televiziunii publice Moldova 1 să acorde opoziției o oră de emisie pe săptămână. De asemenea, ei au mai afirmat că în cazul în care televiziune publică nu va veni cu un răspuns până vineri sau va veni cu un răspuns negativ, cele două formațiuni își asumă dreptul să reia protestele în ziua de duminică.

Amintim că ieri, 17 septembrie, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai partidelor de opoziţie au organizat un protest la care au cerut aleşilor poporului să abroge legea ce prevede modificarea sistemului electoral. Inițial manifestanții au protestat în faţa Parlamentului, după care au pichetat sediul postului public de televiziune.

Apelul a fost remis următoarelor instituții:

Delegația UE în Republica Moldova;

Ambasada SUA în Republica Moldova;

Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova;

Ambasada Germaniei în Republica Moldova;

Ambasada Franței în Republica Moldova;

Ambasada Suediei în Republica Moldova;

Ambasada României în Republica Moldova;

Ambasada Poloniei în Republica Moldova;

Ambasada Cehiei în Republica Moldova;

Ambasada Estoniei în Republica Moldova;

Ambasada Lituaniei în Republica Moldova;

Ambasada Italiei în Republica Moldova;

Misiunea OSCE în Republica Moldova;

PNUD Moldova;

Consiliul Europei;

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI);

Asociația Presei Independente (API);

Consiliul de presă;

Asociația presei libere din Moldova (APEL);

Internews;

Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO);

Acces INFO;

Comitetul pentru libertatea presei.

Sursa. Moldova 1