Donaţia Guvernului român, împotmolită în mrejele birocratice ale administraţiei publice locale din Republica Moldova. Este vorba de unele microbuze şcolare, care se prăfuiesc în garajele consiliilor raionale, deşi în capitală au ajuns pe la începutul lunii mai, iar anul curent de studii durează deja a treia săptămână.

Direcţiile raionale de învăţământ, pe care le-am contactat aleatoriu, susţin că nu au fost încheiate toate procedurile birocratice de perfectare a actelor. Cu toate acestea, sunt centre raionale care au ținut cont de Hotărârea Guvernului din 22 iulie 2017 și, la 1 septembrie, microbuzele au fost scoase pe rutele stabilite de direcțiile de învățământ.

Ceremonia oficială de înmânare a cheilor microbuzelor școlare - donate de Guvernul României în baza unui memorandum privind asistenţa în domeniul educaţiei (semnat la 22 martie cu ministerul de resort din Republica Moldova) - a avut loc la 21 iulie, în cadrul vizitei oficiale a premierului României, Mihai Tudose, la Chișinău. Deși prim-ministrul român a înmânat oficial cheile microbuzelor, acestea au ajuns în raioane abia la sfârșitul lunii august, atunci când reprezentanții ministerului au încheiat perfectarea tuturor actelor.

Actele s-au perfectat, există hotărârea Guvernului, iar la sfârșitul lunii trecute microbuzele au fost recepționate de reprezentanții administrațiilor publice locale. Începând cu 1 septembrie, copii beneficiază de ele”, a precizat pentru Deschide.MD șeful adjunct al Direcției învățământ preuniversitar, Mariana Goraș.

Totuşi, realitatea pare să fie alta. În timp ce reprezentanții ministerului ne asigură că toate microbuzele sunt deja stabilite pe rute, șefa Direcției de învățământ din Comrat, Sofia Torlac, a declarat că microbuzele nu au fost repartizate instituțiilor de învățământ, pe motiv că există niște proceduri birocratice, legate de perfectarea actelor.

Noi am primit microbuzele, însă acum se lucrează la perfectarea actelor. Numerele sunt înregistrate la Chișinău, însă acum se lucrează la declarațiile vamale, înregistrarea la Registru de stat. În decurs de două săptămâni, ele vor fi distribuite în școli”, a precizat Sofia Torlac.

Aceeași situația am întâlnit-o și la Nisporeni. Reprezentanții direcției de învățământ ne-au declarat că microbuzele au fost transmise consiliului raional. jjjjjjjjjjj

Nouă ne-au fost repartizate 3 microbuze școlare. Ele au ajuns la noi, însă așteptăm ședința consiliului raional pentru a lua o decizie în acest sens. Sperăm ca în decurs de două săptămâni să putem scoate microbuzele pe traseu”, a spus şeful adjunct al Direcției învățământ Nisporeni, Alexandra Lungu.

Tot „procedurile birocratice” sunt motivul pentru care nici în raionul Drochia elevii nu pot beneficia de cele cinci microbuze repartizate. Șefului Direcție de învățământ, Ion Recean, speră că „până la sfârșitul acestei săptămâni, microbuzele să fie deja puse în funcțiune, întrucât suntem pe ultima sută de metri cu perfectarea actelor”.

Astăzi terminăm înmatricularea, sperăm ca, la sfârșitul săptămânii, cel mai probabil de luni, să le trimitem pe traseu. Am avut niște probleme cu numerele de înmatriculare, revizia tehnică, însă azi deja am rezolvat”, a precizat sursa citată.   

Șeful-adjunct al Direcției de învățământ Florești, Larisa Novac, a precizat că, deși microbuzele donate de Guvernul României nu au fost trimise - începând cu 1 septembrie - în instituțiile de învățământ, direcția a asigurat, totuşi, transportul pentru toți copii din raion, închiriind microbuze, până cele 4 donate vor trece toate procedurile birocratice.

„Vă imaginați că sunt foarte multe proceduri birocratice, fără de care nu putem să trimitem aceste microbuze în școli. Decizia consiliului raional a fost luată pe 14 septembrie, microbuzele au ajuns deja pe traseu”, a spus șeful-adjunct a Direcție învățământ Florești.

Cele mai multe microbuze au fost repartizate în raionul Fălești: opt. Potrivit Direcției raionale a învățământului, automobilele îşi urmează traseul stabilit din 1 septembrie. Aceeași situație este și în raioanele Rezina, Cahul sau Soroca.

Spre deosebire de anul 2014, când lotul de 100 de microbuze donate de România a ajuns direct în gestiunea instituţiilor de învăţământ, în anul curent ministerul de resort a decis să transmită microbuzele, din proprietatea publica a statului, în proprietatea raioanelor, urmând să fie gesionate de către direcţiile de învăţământ să decidă folosirea lor în funcţie de suprafaţa teritoriului, starea drumurilor, reţeaua de instituţii şcolare, precum şi numărul de copii.

Microbuzele se transmit în gestiunea direcțiilor raionale de învățământ, care le vor decide traseul. Autovehiculele vor transporta copiii din mai multe sate, unde a avut loc optimizarea școlilor. Din câte sate anume și unde vor fi transportați elevii, e la discreţia direcției raionale de învățământ, care va putea schimba traseul de la un an la altul, în funcţie de necesităţi”, a precizat anterior pentru Deschide.MD șeful de cabinet în cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Sergiu Boghean.