Mai multe persoane au protestat astăzi în fața Ambasadei Ucrainei de la Chișinău împotriva noii Legi a Învățământului din Ucraina care conduce la desființarea școlilor româneșt.

Câteva zeci de persoane, membri activi ai Blocul Unității Naționale au venit cu pancarte „Jos articolul 7”, „Respectați drepturile minorității românești din Ucraina” și „Moldoveni, deci români”.

Manifestanții au cerut autorităților ucrainene să respecte prevederile constituționale și legislația internațională în materie de drepturi ale minorităților naționale și să revină asupra deciziei de a interzice învățământul în limba maternă.

„Prin legea adoptată statul ucrainean încearcă să desființeze școlile cu predare în limba română. Nu putem permite acest lucru, trebuiesă fim solidari cu frații noștri din Ucraina”, a declarat președintele Blocului Unității Naționale, Ion Leașcenco.

Concomitent cu protestul din Chișinău, o acțiune similară a avut loc și la București, unde organizațiile din cadrul Alianței pentru Centenar au pichetat Ambasada Ucrainei din capitala României.

Mediafax scrie că câteva zeci de persoane au protestat, sâmbătă, în faţa Ambasadei Ucrainei în Bucureşti, faţă de proiectul legii privind limbile regionale, care ar închide şcolile în limbile materne, afişând pancarte pe care scria „Fiţi europeni, nu sovietici”, „Românii vor respect” şi „Respectaţi tratatul de bază”

”Venim astăzi să tragem acest semnal de alarmă şi cerem statului român să ia atitudine faţă de discriminarea lingvistică la care sunt supuşi fraţii noştri care astăzi trăiesc în Ucraina. Dacă legea va fi promulgată de preşedintele Poroşenko, vom continua non-stop protestele pentru ca statul român să reacţioneze în termenii cei mai duri faţă de închiderea şcolilor din Ucraina”, a spus George Simion, unul dintre organizatorii protestului din faţa Amabasadei Ucraina.

El a precizat că la începutul anilor 90 erau 90 de şcoli româneşti în Ucraina.