Peste o sută de persoane au fost transportate ilegal în Israel la muncă. Cele mai multe dintre acestea erau transportate prin teritoriul ocupat de separatiștii transnistreni, iar apoi ajungând în Ucraina li se procurau bilete de avion către Israel.

Detaliile au fost oferite astăzi de Procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) în cooperare cu Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii în cadrul unei conferințe de presă.

Procurorii au mai adăugat că cele cinci persoane, reținute acum câteva zile sunt fondatorii și administratorii companiilor din Republica Moldova care se ocupau cu transportarea ilegală a cetățenilor Republicii Moldova în Israel. PCCOCS a mai adăugat că până acum au fost identificate în jur de 100 de persoane care au transportate ilegal în Israel. 

„Investigațiile sunt în derulare. Vrem să identificăm toate persoanele care au participat la această schemă. Pentru a obține vize de la consulatul israelitean din Ucraina, erau prezentate certificate false ale unor cursuri”, a declarat adjunctul interimar al procurorului şef al PCCOCS, Valeriu Bodean.

Amintim că acum două zile, PCCOCS a efectuat 27 de percheziții în Capitală. În cadrul acestora au fost ridicate circa 100 de mii de euro (echivalentul a 2 mln. de lei) - bani proveniența cărora nu poate fi justificată. De asemenea, au fost ridicate mai multe documente clasificate în dosare personale ale clienților companiilor vizate și circa 60 de dosare de gajare a apartamentelor. Or firmele implicate în schemă propuneau și contracte de micro-finanțare. Cinci persoane au fost reținute, iar două sunt în căutare. 

Detalii: FOTO, VIDEO // Dosarul „Migrație ilegală în Israel”: 5 reținuți și 2 mln. de lei ridicate de PCCOCS